Direct naar artikelinhoud

Test-Aankoop: beste mobiel internet bij Proximus

Ook al eens gevloekt omdat het mobiel internet het laat afweten nét wanneer je die leuke foto op Facebook wil posten? Test-Aankoop zocht uit welke provider waar de beste dekking biedt.

Precies een jaar geleden lanceerde Test-Aankoop de applicatie BeCover+. Met deze app kun je zelf de kwaliteit van het mobiel internet meten. Intussen zijn er met BeCover+ niet minder dan 9.000 metingen gebeurd en dus kon Test-Aankoop netjes in kaart brengen welke operator waar het beste scoort. In Brussel staan de drie operatoren quasi even sterk, met een lichte voorsprong voor Proximus. In Vlaanderen ben je het best af met Proximus, in Wallonië met Base.

Omdat ons land zo klein is, zijn er in België nauwelijks plaatsen waar er géén mobiel internet is. Al maakt de gebruikersorganisatie er wel meteen een kanttekening bij: op andere vlakken blijft ons land achterophinken ten opzichte van de buurlanden. "Net geen 60 procent van de Belgen ontvangt een 4G-signaal, tegenover een indrukwekkende 78 procent in Nederland", zegt Simon November van Test-Aankoop.

Toch is het 4G-bereik ook in ons land bij alle providers de voorbije jaren sterk toegenomen. Met 4G zou je via je smartphone even snel moeten kunnen surfen als via een klassieke kabelverbinding. In theorie zou 4G snelheden moeten kunnen halen tot 1.000 megabyte per seconde, maar in werkelijkheid ligt de snelheid in België een pak lager. November: "Het voorbije jaar was de gemiddelde snelheid slechts 17 megabyte per seconde. Grote boosdoeners zijn zaken als metaal in de muren, dubbele beglazing, te veel gebruikers voor dezelfde zendmast en een te grote afstand tot de zendmast."

'Kan pagina niet laden'

Op dit moment bieden Proximus en Orange een grotere 4G-dekking aan dan Base. Hoewel het met de snelheid van het mobiele internet dus goed gesteld is, laat de kwaliteit ervan toch te wensen over. Zo botste 11 tot 17 procent van de 4G-surfers in het onderzoek op een gegeven moment op een time-out of een 'kan pagina niet laden'-melding. Bij gebruikers van 2G of 3G loopt dat percentage zelfs op tot 33 procent.

Hoewel Base dus een minder uitgebreide 4G-dekking heeft, gaat downloaden via 4G het snelst bij Base. Uploaden gaat dan weer in bijna alle provincies trager via Base. Surfen en streamen via 4G-verbindingen lukt het best bij Proximus.