Direct naar artikelinhoud

1 op 4 holebi's deed al poging tot zelfdoding

Het is nog altijd heel slecht gesteld met het psychische welzijn van de Vlaamse holebi's en transgenders. Liefst een kwart heeft al minstens één poging tot zelfdoding ondernomen. Dat blijkt uit onderzoek van de UGent dat De Morgen kon inkijken.

Ook al is het homohuwelijk goedgekeurd en kunnen partners van hetzelfde geslacht kinderen adopteren of zich medisch begeleid voortplanten, holebi's en transgenders ervaren nog altijd heel wat problemen in het dagelijks leven. Er zijn dan wel antidiscriminatiewetten en holebi's zijn vertegenwoordigd in de media, de overheid en het straatbeeld, maar stigma's en discriminatie blijven bestaan.

Dat blijkt ook uit cijfers van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP), dat onderzoek deed naar het psychische welzijn van de Vlaamse lgbt-gemeenschap (lesbian, gay, bisexual, transgender). Uit een steekproef bij 656 holebi's en 248 transgenders blijkt dat 26,5 procent van de deelnemers uit de lgbt-gemeenschap al één of meerdere pogingen tot zelfdoding heeft ondernomen. Meer specifiek heeft 22 procent van de holebi's en 38,7 procent van de transgenders zich één of meerdere keren van het leven proberen te beroven.

Alarmerende cijfers, stelt onderzoeksverantwoordelijke Gwendolyn Portzky. "De cijfers bevestigen tendensen die we kennen. Toch liggen ze nog veel hoger dan verwacht. Zo heeft bijna 80 procent van de transgenders al zelfdoding overwogen." Volgens het onderzoek zijn risicofactoren het in aanraking komen met homofoob en transfoob geweld, de reactie van ouders bij een coming-out en de bereidheid tot het zoeken van psychische hulp.

De resultaten zijn van dien aard dat maatregelen zich opdringen, meent Jeroen Borghs, woordvoerder van Çavaria, de koepel van Vlaamse en Brusselse holebi- en transgenderverenigingen. Hij kijkt naar Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V): "Binnen zelfdodingspreventie moet er een doelgerichte campagne komen voor transgenders en jonge lesbiennes, de kwetsbaarste groepen. Nu zet de minister alleen in op algemene campagnes, maar die vinden geen ingang bij de lgbt-gemeenschap."

Veilig klimaat

Vandeurzen laat weten dat er toch een specifieke aanpak komt: "Dit onderzoek levert nieuwe inzichten waarop we in het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie versterkt kunnen inzetten", klinkt het op zijn kabinet. Hij wil de verschillende organisaties oproepen om de komende maanden samen na te denken over preventieve acties.

Gerichte campagnes zijn essentieel, vinden de onderzoekers van de UGent, maar er moet ook aandacht worden besteed aan een veilig klimaat voor holebi's tout court. Zo wijzen ze erop dat er voor homofobie al een strafverzwaring is voorzien, maar voor transfobie nog niet. Ze stellen ook voor om een protocol op te maken over hoe holebi's en transgenders beschermd kunnen worden binnen een school- of werkomgeving.

Bij Çavaria juichen ze de aandacht toe, al blijven ze op hun hoede. "Intentieverklaringen zijn één ding, concrete plannen een ander."

► 7

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op zelfmoord1813.be.