Direct naar artikelinhoud

Ecuador wil Assange helpen ondervragen

Het Zweedse gerecht wil Julian Assange, de man achter WikiLeaks, ondervragen. De ambassade van Ecuador in Londen wil meewerken.

Zweden heeft daarvoor een formeel verzoek ingediend bij die ambassade in Londen, waar Assange al sinds 2012 verblijft. Ecuador is bereid om zijn medewerking te verlenen, bevestigde de Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken.

"We gaan meewerken met het Zweedse gerecht, zodat het zijn verklaringen kan ontvangen", aldus minister Ricardo Patiño.

Het Zweedse gerecht is bereid om Assange in het ambassadegebouw zelf te ondervragen. Hoe de ondervraging precies in zijn werk zal gaan, blijft nog onduidelijk. Volgens Patiño zal ze gebeuren "onder de Ecuadoraanse jurisdictie". Mogelijk is het dus een procureur van Ecuador die de verklaringen zal afnemen, in het bijzijn van een Zweedse magistraat.

De 44-jarige Julian Assange leeft al sinds juni 2012 in de ambassade in Londen. Hij heeft er asiel gekregen, nadat tegen hem een Europees aanhoudingsbevel was uitgevaardigd omdat een Zweedse vrouw hem beschuldigde van verkrachting.

De man vreest echter bij zijn terugkeer naar Zweden te zullen worden uitgeleverd aan de VS. Die willen hem maar al te graag berechten voor de publicatie van honderdduizenden geheime documenten over onder meer operaties in Irak en Afghanistan: het zogenaamde WikiLeaks-schandaal.