Direct naar artikelinhoud

België pakt vier medailles op één dag

Het Belgisch team heeft op de Paralympische Spelen een topdag achter de rug. Amazone Michèle George, wielrenner Kris Bosmans en tennisser Joachim Gérard pakten goud, zilver en brons. De handbikers snelden naar brons.

Michèle George (42) verdedigde in Rio de Janeiro haar titel in de freestyle met haar paard Rainman (14). Meteen na haar proef vreesde ze nog voor een goede afloop. "In het begin had Rainman wat schrik van de luide muziek. De jury is niet gulzig met het geven van punten", vertelde ze.

Uiteindelijk was haar vrees nergens voor nodig. Met een score van 76.300 procent bleef ze de Britse Sophie Wells nog nipt voor en mocht ze het goud alweer in ontvangst nemen.

Intussen pakte ook wielrenner Kris Bosmans (36) met een krachttoer uit. In een sprint met vier zette hij de Italiaan Fabio Anobile en de Colombiaan Esneider Munoz Marin een neus en ging zo knap met zilver aan de haal. Alleen de Duitser Steffen Warias bleek opgewassen tegen Bosmans. Voor Bosmans, die aan hemiplegie (een halfzijdige verlamming) lijdt, is het de eerste paralympische medaille.

Wat George en Bosmans kunnen, kan ik ook, moet rolstoeltennisser Joachim Gérard gedacht hebben. De 27-jarige Brusselaar droogde in een wedstrijd om het brons de Fransman Stéphane Houdet af met een duidelijke 6-4 en 6-2.

Teller staat op negen

Als afsluiter werden handbikers Jean-François Deberg, Christophe Hindricq en Jonas Van De Steene derde in de aflossing voor gemengde teams. De VS pakten daar goud, voor Italië.

De Belgische delegatie zit nu aan vier keer goud, drie keer zilver en twee keer brons.