Direct naar artikelinhoud

Modernisering middelbaar onderwijs stap dichterbij

Het gemoderniseerde secundair onderwijs is weer een stap dichterbij gekomen. De onderwijskoepels en -netten ijveren in een advies voor vijf studiedomeinen en willen extra aandacht geven aan talen.

Met een stem. Zo presenteren de onderwijskoepels en -netten hun visie op de modernisering van het secundair onderwijs. En dat valt op, zo stelt ook minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Zij kreeg gisteren het gezamenlijk voorstel van onder meer Katholiek Onderwijs Vlaanderen en het Gemeenschapsonderwijs (GO!) overhandigd. Samen met de andere onderwijsaanbieders geven zij hun visie op de zogeheten matrix, het kader waarin alle studierichtingen van het gemoderniseerde secundair onderwijs een plaats krijgen.

Vlak voor de zomer bereikte de Vlaamse regering een akkoord over de conceptnota voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs. Zij stelden acht studiedomeinen voor waarin studierichtingen, die eerder abstract kunnen zijn of praktisch, een plaats krijgen. Zo zullen leerlingen worden voorbereid op het hoger onderwijs, louter op de arbeidsmarkt of een combinatie van de arbeidsmarkt en verdere studie. De koepels en netten kregen vervolgens de mogelijkheid om voor midden september te reageren.

Zij schuiven nu vijf studiedomeinen naar voren: Economie, Kunst, Maatschappij, STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) en Talen. Dat laatste is opvallend, aangezien de regering had voorgesteld die niet op te nemen. "Wij kozen er als regering voor omdat we het voor elk domein van belang vinden. Maar ik begrijp ook dat sommige ouders de indruk kregen dat er nergens extra aandacht voor zou zijn. We gaan dit binnen de regering bekijken en zullen tegen het einde van dit jaar tot een algemene conclusie komen. We moeten zeer hard doorwerken om in september 2018 te starten met het eerste jaar van het gemoderniseerde secundair onderwijs."

Hoewel de onderwijsbonden hun zeg nog moeten doen, verwachten ingewijden dat er nog maar weinig zal worden gemorreld aan het voorstel van de koepels en netten. Wel zal er de komende maanden nog veel worden overlegd over de concrete invulling van de studierichtingen.