Direct naar artikelinhoud

Grootste deeltjesversneller ter wereld toch geen bedreiging voor mensheid

cressy l De nieuwe deeltjesversneller die volgende week wordt opgestart in een tunnel onder de Alpen vormt geen bedreiging voor de mensheid. Dat staat in een rapport van de veiligheidsevaluatiegroep omtrent de peperdure, gigantische constructie. Die moet natuurkundigen het sluitstuk leveren van het standaardmodel van de deeltjesfysica.

De Large Hadron Collider (LHC), zoals de mastodont heet, wordt de krachtigste deeltjesversneller ter wereld, en is een pronkstuk van Europese knowhow. Aan de nieuwe versneller is bij het Europees Centrum voor Nucleair Onderzoek (CERN) tien jaar gebouwd in een 27 kilometer lange, cirkelvormige tunnel onder de Frans-Zwitserse grens, ter hoogte van Genève. Die tunnel wordt afgekoeld tot -271,3 graden Celsius, dicht bij het absolute nulpunt. Bij die temperatuur worden deeltjes in de tunnel afgevuurd die de snelheid van het licht benaderen en met elkaar in botsing komen. Uit die botsingen ontstaat een veelvoud aan nieuwe deeltjes. Daarbij zoeken de wetenschappers meer bepaald naar het sluitstuk van het standaardmodel van de deeltjesfysica, een deeltje dat de naam Higgs-boson draagt.

Sommigen vrezen echter dat door de experimenten minuscule zwarte gaatjes zullen ontstaan. Wanneer die aangroeien, zouden ze alle omgevende materie opslokken en, zoals dat met de kannibalistische zwarte gaten in de ruimte gaat, onze hele planeet verzwelgen. Een groep geleerden rond de Duitse chaostheoreticus Otto Rösler trok naar het Europees Mensenrechtenhof om het opstarten van de deeltjesversneller tegen te houden. Zij voerden aan dat door die bedreiging hun meest fundamentele rechten met de voeten werden getreden. Vorige week heeft het Hof alvast beslist geen voorlopige beschikkingen te nemen om het proefdraaien tegen te houden, in afwachting van een onderzoek ten gronde. De eerste deeltjesbundels zullen volgende week woensdag al rondjes draaien in de LHC-tunnel.

"Als de deeltjes die in de LHC botsen de aarde zouden kunnen vernietigen, hadden wij nooit de kans gehad om te bestaan", zo staat nu in een rapport van de veiligheidsevaluatiegroep rond de LHC. Volgens het rapport wekt elke botsing van protonen energie op die te vergelijken is met die van twee muggen die tegen elkaar knallen. Elk daarbij opgewerkt zwart gat zou veel kleiner zijn dan degene die bij de astrofysici bekend zijn. Ze kunnen ook niet gevaarlijk aangroeien. De officiële ingebruikname van de LHC is voor 21 oktober gepland.(kj)