Direct naar artikelinhoud

Canvas zendt debatten live uit

Dubbele primeur op Canvas. Voor het eerst zendt de VRT 's nachts live de debatten met de Amerikaanse presidentskandidaten uit. Met jong talent Karine Claassen (26) als debuterende presentatrice.

De debatten tussen Hillary Clinton en Donald Trump zullen integraal, live en simultaan vertaald te zien zijn op Canvas en deredactie.be. VS-watcher Björn Soenens zorgt voor de analyses, Karine Claassen presenteert de voor- en nabeschouwing. Wat staat er op het spel? En vooral: wie mag zich de morele winnaar van het debat noemen? Er zal ook live met Amerikaanse kiezers worden geskypet.

"Een service voor de kijker", noemt Claassen het. "Zeker gezien we te maken hebben met historische verkiezingen. Wordt het de grofgebekte Republikein of de eerste vrouwelijke president?" De debatten beloven smeuïg en interessant te worden. Alleen is de vraag hoeveel mensen er ook daadwerkelijk voor willen opblijven, of speciaal in het holst van de nacht hun wekker zullen zetten? Op het eerste gezicht lijkt het dan ook een beetje een sneu livedebuut voor Claassen. Drie uur 's nachts is niet bepaald primetime.

Maar daar geeft de presentatrice niet om. "Voor een debuut is dit net ideaal. Er is iets minder druk. Geen idee op hoeveel kijkers de VRT mikt, maar al zijn het er uiteindelijk maar vijf: het blijft een geweldige kans."

Opkomend talent

Claassen werkt al enkele jaren achter de schermen bij de VRT, bij programma's als Login en Terzake. Sinds een jaar is ze ook op het scherm te zien, in de reportagefilmpjes die ze maakt voor De afspraak. Met succes: haar reportages over de Dienst Vreemdelingenzaken en de zoektocht naar boerkini's op het strand van Blankenberge bleven hangen. Het was Liesbet Vrieleman, algemeen directeur informatie bij de VRT, die Claassen polste voor dit presentatiedebuut. Met als gevolg dat ze als een van de opkomende talenten wordt getipt.

"Ja, ik voel wel dat ze me meer en meer op de voorgrond duwen. Fijn. Maar ik ga me nu niet plots een presentatrice noemen. Ik wil gewoon een goede interviewer worden, of dat nu in de studio is of ergens te velde. Het is ook niet zo dat de VRT mij in een bepaalde richting pusht."

Ze is bijzonder streng voor zichzelf, zegt ze. "Op zich geen slechte eigenschap, maar ik moet erover waken dat mijn perfectionisme mij live niet verlamt. Ik heb altijd zenuwen als ik iets voor televisie doe, zelfs om drie uur 's nachts."

Opvallend: voor Claassen stage liep bij de VRT, droomde ze lang van een totaal andere carrière: dansen. Ze was zelfs toegelaten tot een gerenommeerde dansschool in Salzburg, maar de opleiding - zo'n 30.000 euro - bleek uiteindelijk te duur. "Die droom loslaten was zwaar, maar intussen ben ik eroverheen. Vroeger vertelde ik verhalen met mijn lichaam, nu probeer ik gewoon hetzelfde met mijn stem."

De Amerikaanse verkiezingsdebatten live op Canvas en deredactie.be: vannacht, zondagnacht 9/10 en woensdagnacht 19/10, telkens van 3 tot 4.45 uur.