Direct naar artikelinhoud

'En toch laat ik mijn dokteur niet vallen'

Wingene en Ruiselede: het eerste dorp herbergt het kasteel, in het tweede woont de hoofdverdachte van de naar dat kasteel genoemde moord. De dorpsbewoners werden gisteren wakker in een nieuwe realiteit: menjèr dokteur bekende dan toch dat hij de moord bestelde. Cathy Galle

Wingene, het dorp waar het kasteel uit de kasteelmoordsaga staat, is zo'n dorp waar om 9 uur 's morgens al grote glazen wijn of trappist gedronken worden. Zeker op woensdagochtend, want woensdag is marktdag. En dan mag er al eens ietsje meer, grinnikt een oudere man vanachter zijn trappist in brasserie La Folie op de Markt van Wingene. Belangrijke wending in het Kasteelmoord-dossier of niet.

"Goh, ja, hij heeft bekend. En ton? Da verandert nieten", zegt de man stellig. Net als de meeste andere cafégangers blijft hij erbij dat menjèr dokteur een brave man is, die niet anders kon dan ingrijpen. Hij moest namelijk zijn kleinkinderen beschermen tegen zijn pedofiele schoonzoon. "Wat zou jij doen", vraagt de man fel, "als je ervan overtuigd bent dat je kleinkinderen in gevaar zijn en jij de enige bent die kan ingrijpen? Zou jij hen aan hun lot overlaten?"

De mensen hier beseffen ook wel dat het niet meteen oké is om opdracht te geven tot moord en daar meer dan vijf jaar over te liegen. Maar dat de dokter een slecht man is, willen ze in Wingene absoluut niet geweten hebben. "Kijk, in deze zaak zijn veel dingen omgekeerd", stelt de man. "Het slachtoffer was niet zuiver op de graat, en de dader is in wezen een goede en brave kerel. Maar we mogen dat nu niet langer luidop zeggen."

De Wingenaren zijn het ook lichtjes beu dat bij elke episode in het verhaal rond de vermoorde kasteelheer een meute perslui én een boel nieuwsgierigen het dorp binnentrekt. Die overrompeling bereikte vorig jaar in maart een hoogtepunt, toen in het kasteel in Wingene een reconstructie van de kasteelmoord werd gehouden. "De dagen ervoor was het hier net een processie: allemaal zogezegde wandelaars die per se in het Sint-Pietersveld wilden komen wandelen", herinnert Marcel Deleu (52) zich nog levendig. "Die hele soap geeft ons wel geen goede naam, natuurlijk."

'Vredelievende mensen'

De streek heeft nog roemruchte moorden gekend, weet Marcel. "Denk maar aan de zogenaamde 'beerputmoord' van een jaar of twintig geleden, waarbij ze het lijk van een boer in de beerput onder een koeienstal gevonden hebben. Dat was hier een dorp verder, in Beernem."

En nog langer geleden waren er er ook de moorden van Beernem, die in het collectieve geheugen zitten dankzij enkele verfilmingen. "Dus ja, we wonen hier in een streek die gekend staat om zijn moorden. Terwijl we toch allemaal vredelievende mensen zijn, hoor."

De meesten hier herinneren zich nog goed de dag dat de kasteelheer dood werd aangetroffen. Marcel: "Toen we al die politie en ook helikopters zagen, dachten we eerst dat er weer iemand ontsnapt was uit De Zande, de gemeenschapsinstelling hier wat verderop in Ruiselede. Dat durft weleens te gebeuren en dan is het voor de politie ook alle hens aan dek. Maar toen we hoorden wat er echt gebeurd was, schrokken we toch wel hard."

Buiten doen de marktgangers ondertussen verder hun inkopen. Overal lopen dametjes met plastic regenkapjes om hun kapsel te beschermen. Aan het eierkoekenkraam vertelt een man op leeftijd uit Ruiselede dat niemand in dat dorp een slecht woord zal zeggen over de dokter. "Hij heeft maar één fout gemaakt in zijn leven: optrekken met een nieweird als Pierre Serry. Mocht Serry veroordeeld worden voor alles wat hij al fout deed in zijn leven, hij zou nooit meer vrijkomen. Zijn ouders kende ik nochtans ook persoonlijk. Dat waren echt doodbrave mensen. Maar dat onzen dokteur bevriend was met zo iemand, dat heb ik nooit begrepen."

'Geen commentaar'

Vanuit Wingene kom je via de Vagevuurstraat in Ruiselede. Hier staan de inwoners van het dorp al jaren achter dokter Gyselbrecht. De eerste reactie op zijn aanhouding, vijf jaar geleden, was dan ook woede. "Onzen dokteur doet zoiets niet", klonk het toen unisono.

In de Kasteelstraat, waar Gyselbrecht al meer dan veertig jaar zijn dokterspraktijk heeft, is het nu opvallend rustig, op een horde perslui na. Voor het huis van de dokter proberen cameraploegen Ruiseledenaren aan de klap te krijgen. Iets wat niet erg goed lukt.

"De mensen hier zijn er niet meer zo happig op om commentaar te geven", zegt een postbode op zijn ronde die naar eigen zeggen al de hele ochtend aangesproken wordt door journalisten. "Begrijpelijk. Ruiselede staat al meer dan vijf jaar als één man achter de dokter. Men vond het totaal onrechtvaardig dat hij achter de tralies zat. Nu blijkt dat hij het toch gedaan heeft, was dat toch wel voor velen erg schrikken. Al blijven de meesten hem wel steunen, denk ik. De dokter had al gezegd dat hij zijn schoonzoon bang wou maken. Dat hij hem liet vermoorden, zien mensen als iets wat in dezelfde lijn ligt. Alleen mag je dat als burger allemaal niet luidop zeggen."

'Iedereen kent hem'

De postbode herinnert zich nog de schokgolf die vijf jaar geleden door het dorpje ging. "De familie Gyselbrecht is volledig vergroeid met het dorp. De helft van de inwoners kwam geregeld op consultatie bij de dokter of bij zijn dochter, de andere helft kent hem van bij de lokale voetbalclub, of kent zijn zoon, die hier schepen is. De man en zijn familie waren gewoon alom gerespecteerd. Iedereen kent hem als een lieve en voorname man. Er is niemand in heel het dorp die ongeroerd bleef bij wat er is gebeurd."

Ruiselede kreeg dinsdagavond dan ook een behoorlijke klap. "Niemand lijkt nog te weten wat te denken op dit moment", zucht een oudere vrouw die absoluut anoniem wil blijven. "Je zou veel doen voor je kinderen en kleinkinderen. Of een moord bestellen daar ook bij hoort, is een vraag waar ik zelf ook nog niet uit ben. Dat gaat inderdaad wel erg ver. Maar ik wil mijn dokteur niet laten vallen. Ik weet dat hij een goed man is. Dit is vooral erg tragisch. Ocharme toch, hij moet wel heel erg wanhopig geweest zijn om zoiets te doen."