Direct naar artikelinhoud

'Ik word blij als ik mijn kinderen fruit zie eten'

Nee, de Nederlandse Ellemieke Vermolen (40) is niet heiliger dan de paus. Haar kinderen eten ook chips, en frietjes. Voor hen hanteert ze de 60-40-regel: 60 procent gezond, 40 ongezond. En dat lukt aardig, dankzij dinoburgers en boekweitpannenkoeken.

ELLEMIEKE VERMOLEN
Geboren op 13 oktober 1976 in Nederland / Auteur van Ellemieke's familiekookboek, Happy Food, Happy Shake en Happy Kids / Voormalig model, actrice, presentatrice / Getrouwd met Sergio Herman / moeder van Noah (7), Zenna (5) en eentje op komst voor maart

Wafels, burgers, ijs. Het zijn niet onmiddellijk producten die je zou associëren met gezonde voeding en toch staan ze in Happy Kids: gezonde en lekkere maaltijden, snacks en traktaties voor kinderen, het nieuwste boek van Ellemieke Vermolen. De truc bestaat erin om andere ingrediënten te gebruiken. Vermolen: "Boekweitpannenkoeken zijn net zo lekker." Haar twee kinderen, Noah (7) en Zenna (5), luisteren mee, en aan hun gezichten te zien, willen ze toch nuanceren. Vermolen lacht: "Ze kennen heel goed het verschil tussen de gezonde en de - zoals zij het noemen - échte pannenkoeken. Ik wissel af en wijs hen op het voordeel dat ze van de 'echte' maar één mogen eten, en van de gezonde vier. Dan draaien ze wel bij."

Het is vroeg in de ochtend en op de tafel staat gesneden fruit. In het geval van de aardbeien is de verleden tijd 'stonden' toepasselijker. Zenna lijkt een poging te doen om het record 'om ter meeste aardbeien eten met één hand zonder te ademen' te breken. Of hij een favoriet recept heeft in het boek? Alles met aardbei, natuurlijk. Soms is het leven simpel.

Noah kiest voor de dinoburger met zoeteaardappelfrietjes. Hij eet graag frietjes. Zenna onderbreekt: "Ik ook! En chips!" Noah gaat verder: "Ik eet graag vlees maar zielige dieren eet ik niet." Dus een dinoburger is niet zielig, en een kip dan? Noah: "Die ook niet. Een lammetje wel. Dat eet ik niet."

Sergio, de man van Ellemieke

Vermolen is toe aan haar vierde kookboek. Deze keer op kindermaat én gemakkelijk te maken met kinderen. Vermolen: "Als je kinderen laat meekoken - ook al wordt het soms een troep - dan zullen ze er ook gemakkelijker van eten. Zo kun je hen veel gezond eten laten proeven."

En gezond eten ze in het gezin Herman-Vermolen. Herman? Ja, Ellemieke is getrouwd met Sergio, een, of beter dé kok.

Maar vergis u niet, Vermolen staat op eigen benen: "In België is het moeilijk om tegen hem op te boksen. Ik word hier gezien als 'de vrouw van'. Vervelend. Gelukkig is het in Nederland net andersom." Daar kennen ze haar als gewezen model, actrice en presentatrice. Een Bekende Nederlander dus.

Toch speelt, onrechtstreeks, het huwelijk met Sergio een rol in haar besluit om kookboeken te schrijven. Vermolen: "'Nou, jij zult thuis wel lekker eten. Altijd vijf gangen? Lekker toch, zo'n man die altijd voor je kookt.' Die opmerkingen heb ik vaak gehoord. Maar zo gaat het dus niet. Als Sergio thuiskomt, heeft hij geen zin meer om te koken. Thuis kook ik. En om de volgende vraag - 'o, maar wat eten jullie dan?' - voor te zijn, ben ik mijn recepten gaan bundelen." Een keuze die helemaal begrijpelijk wordt als je kijkt naar haar familie: grootvader, vader en broer zijn of waren allemaal koks.

Eenvoudig beginnen

Vermolen is zich beginnen te verdiepen in gezonde voeding toen ze kinderen kreeg. Daarvoor was ze als model vooral bezig met slank zijn. Vermolen: "Elk boek over dieet of levenslang fit en slank zijn, heb ik gelezen. Maar ik geloof er niet in. Je valt af om het dubbele weer bij te komen." Ze wil het goede voorbeeld geven en doorgeven. Kinderen krijgen gaf bij haar de doorslag. Tijdens de eerste zwangerschap leerde ze de positieve effecten van groenten- en fruitsapjes kennen en toen Zenna licht gevoelig voor lactose bleek te zijn, draaide ze de knop voorgoed om. Vermolen: "Als je je goed voelt, ben je niet geneigd om je voedingspatroon te veranderen. Het is pas als je iets meemaakt, dat je de omslag maakt." Ze hoopt dat haar boeken mensen aanzetten om de stap te wagen, om het op zijn minst te proberen, voor zichzelf en voor hun kinderen.

Vermolen: "Ik wil niets opleggen. Gezond eten moet leuk zijn, geen straf. En het is echt niet zo moeilijk als vaak gedacht wordt. Begin al met meer groenten te eten. Kies voor groene bladgroenten: hoe groener, hoe beter. Probeer ze te verstoppen. Misschien heb je tijd om 's ochtends een sapje met spinazie te maken. Of wat extra groenten 's middags, of 's avonds in de soep."

"Als je echt verandering wilt, dan is het belangrijk om de gezonde producten te leren kennen en gaandeweg in huis te halen. Als de rijst op is, vervang hem dan door bruine rijst. Vlootje margarine op; koop dan roomboter. Kies eens voor een spelt- of zuurdesembrood. Eenmaal dat gedaan, is gezond eten echt niet moeilijker of duurder dan 'gewoon' eten."

"Het argument 'tijd' gaat ook niet op. Een gezond bord is even snel klaar. Behalve natuurlijk als je de gewoonte hebt om kant-en-klaarmaaltijden in de oven op te warmen. Drie minuten en klaar. Ja, daar kan niemand tegenop. De voedingsindustrie is gewoon meegegaan op het snelle ritme waaraan we leven. Alles kant-en-klaar. Het effect is er: zo veel klachten, zo veel mensen, kinderen ook, met overgewicht. Ik wil als ouder echt het goede voorbeeld geven. Dat is mijn plicht."

"Als iemand zich gelukkig voelt door elke dag biefstuk te eten, dan moet die dat vooral doen. Ik voel niet de behoefte om mensen erop aan te spreken. Ik weet alleen dat ik blij word als ik mijn kinderen fruit zie eten. Hier wordt ook chips gegeten, maar niet elke dag. Ik hanteer voor mezelf de 80-20-regel: 80 procent gezond, 20 ongezond. Mijn kinderen zitten aan 60-40. En de ene week is het al wat hectischer dan de andere. Soms lukt het allemaal niet, of gaan we twee keer in de week op restaurant. Dan eten we ook frieten, maar wel maar één keer.

"Ik eet zelf weinig vlees, af en toe kip. Ik probeer niet te veel gluten te eten. Tijdens mijn opleiding 'trainer hormoonfactor' (over de invloed van levensstijl op hormonen, red.) heb ik zes weken lang lactose- en glutenvrij gegeten. De impact was enorm: meer energie, slanker, beter in mijn lijf. Ik pleit er niet voor om met z'n allen glutenvrij te gaan eten. Dat is niet haalbaar en voor velen te duur. Als je er gevoelig voor bent, minder dan gewoon, en eet het niet elke dag. Voor iedereen geldt: luister goed naar je eigen lichaam. Sta eens stil bij wat een product met je doet. Meer is het niet. Ik wil alleen maar inspireren en laten zien wat er kan. Het moet niet altijd het standaardbord vlees-aardappel-groenten zijn. Volg niet altijd hetzelfde patroon. Denk na en wees creatief."

De jongens komen nog eens piepen. Zenna wil zelf een vraag beantwoorden. Daar gaan we. Wat lust je écht niet? "Spruiten." Een kans om een volgende vraag te stellen, is er niet. Zenna moet avonturen gaan beleven.

Vermolen: "Als een van de kinderen kok wordt, zal hij het zijn. Hij heeft dat perfectionisme." Niet dat het moet, misschien wel integendeel. Vermolen: "Ik heb altijd gezegd dat ik nooit met een kok zou trouwen. Ik heb slechte voorbeelden gehad. Ze waren nooit thuis, altijd op feestdagen aan het werk, moesten laat werken. Tijdens mijn eerste date met Sergio heb ik gevraagd of hij ook op kerstdag en op oudjaar werkte. Het antwoord was nee. Dat was een goed begin.'"

Noah geeft ondertussen zijn visie op gezond eten: "Daar zitten veel vitamines in en die zijn goed voor je lichaam. En gezond eten ziet er ook mooi uit. Wist je dat je van broccoli bomen kunt maken?"

Happy Kids, uitgegeven bij Minestrone Cookbooks, 24,50 euro