Direct naar artikelinhoud

Vandenbempt wint Grote Prijs Jan Wauters

Sportjournalist Peter Vandenbempt mag zowel de Grote Prijs als de Publieksprijs Jan Wauters op zijn palmares bijzetten. De Grote Prijs Jan Wauters bekroont elk jaar een Nederlandstalige mediapersoonlijkheid die excelleert in het gebruik van het Nederlands. Een beschrijving die Vandenbempt volgens de jury als gegoten zit. "Peter Vandenbempt heeft een uitstekend, origineel en zeer creatief taalgebruik", staat er in het juryverslag. "Het gemak, de aplomb en zwierigheid, kortom het taalplezier spat ervan af." Dit jaar werd voor het eerst ook een publieksprijs uitgereikt. En ook die ging naar Vandenbempt. Zes op de tien van de in totaal 3.900 stemmers kozen voor de sportjournalist. De andere genomineerden voor beide prijzen waren VTM-journalist Faroek Özgünes, VRT-journaliste Annelies Beck en radiomakers Mark Janssens (Klara) en Tom De Cock (MNM).

World Press Photo prijst creatieve foto's

World Press Photo (WPP) komt volgend jaar met een nieuwe wedstrijd voor 'creatieve documentaire fotografie'. Met deze wedstrijd wil WPP tegemoetkomen aan de groeiende groep fotografen die, vooral in presentatievormen, vrijer omgaan met hun werk dan traditionele persfotografen. Geënsceneerde, meervoudige of uit meer opnamen samengestelde beelden komen voor de nieuwe prijs in aanmerking, terwijl er voor de traditionele prijzen alleen niet gemanipuleerde, enkelvoudige foto-opnamen in aanmerking komen. Om verwarring bij het publiek te voorkomen, wordt de uitreiking van de prijs, net als zijn (nog te bedenken) naam en presentatie verre gehouden van de World Press Photo-toekenning in februari. WPP erkent dat foto's die in vorige edities werden gediskwalificeerd wegens beeldmanipulatie of enscenering in theorie wel onderscheiden zouden kunnen worden bij deze nieuwe wedstrijd.

ABBA gaat voor 'virtuele live-ervaring'

Meer dan dertig jaar na de split van de groep staat een "reünie" van de Zweedse popgroep ABBA op til. Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson en Anni-Frid Lyngstad zullen elkaar terugvinden om samen met muziekmogul Simon Fuller aan een project te werken. Het gaat om een "baanbrekende onderneming waarbij het allerlaatste in digitale en virtuele realiteittechnologie wordt aangewend", zegt Fuller, de ex-manager van onder anderen de Spice Girls. Veel details zijn nog niet bekend, zij het dat de groep zou proberen "de authenticiteit en integriteit van de originele visie van de band te behouden", zegt Benny Andersson. In juni speelde de groep voor het eerst sinds 1982 weer samen.