Direct naar artikelinhoud

Treurnis in Rotterdam

Rotterdam was er klaar voor, maar de ontlading bleef uit. Feyenoord kreeg een oplawaai van klein broertje Excelsior en het titelfeest ging niet door. Volgende week volgt de herkansing in een met spanning en faalangst overgoten Kuip.

Alles stond klaar voor het feest van de eeuw. Zo'n 4.500 gelukkigen hadden een plekje kunnen bemachtigen in Woudesteijn. Nog eens 50.000 hardnekkige fans wilden het meemaken in de Kuip waar een groot scherm werd opgesteld. Maar ook de binnenstad slibde dicht. De Coolsingel zat te wachten op de eerste kampioenenschaal in 18 jaar. Feyenoord moest en zou eindelijk de ban breken. Daar twijfelden ze zelfs in Amsterdam niet meer aan. De bescheiden buren van Excelsior zouden Feyenoord toch echt niets in de weg leggen.

Het pakte anders uit. In negen minuten en één seconde ging het van zegezeker naar lichte twijfel tot radeloosheid. Hasselbaink, Elbers en Koolwijk kenden geen genade met Feyenoord. Vlak na het uur dropen er al fans af op Woudesteijn, sloeg de stemming helemaal om in de Kuip en werd het onrustig op de Coolsingel.

Dertig relschoppers opgepakt

Tientallen relschoppers misdroegen zich. Dertig daarvan werden opgepakt. De 3-0 smaakte bijzonder zuur. Giovanni van Bronckhorst herkende zijn elftal niet. De titelstress werkte verlammend. "Al vanaf de eerste minuut zaten we totaal niet in de wedstrijd. De 1-0 was een enorme tegenslag die we eigenlijk nooit meer te boven kwamen. De 2-0 kwam heel snel. Je voelde dat we dit niet meer konden ombuigen. Dingen die we een jaar lang goed deden, hebben we vandaag nagelaten. Dat zal ook wel met de druk te maken hebben."

Bij 2-0 gooide Van Bronckhorst oude krijger Dirk Kuyt nog in de strijd, maar ook de publiekslieveling wist geen ommekeer in te luiden: "We probeerden het nog om te draaien, maar ik stond een minuut op het veld toen het 3-0 werd. Er ging veel verkeerd. Er verdiende maar één ploeg te winnen en dat was Excelsior. Daar zijn we zelf verantwoordelijk voor."

De twijfels namen de bovenhand. Ook bij heel wat supporters zat het duidelijk diep. Het zal straks toch niet weer mislopen? Die vraag viel van heel wat gezichten af te lezen.

Feyenoord is geen gewone club. Ondanks de zware nederlaag en het vroegtijdig afgebroken titelfeest stonden honderden fans de spelersbus enthousiast op te wachten bij terugkeer aan de Kuip. Ze kwamen hun helden een hart onder de riem steken en hadden er nog alle vertrouwen in. "We worden kampioen", weerklonk er luidkeels.

Spelers geloven er nog in

Ook bij de spelers kwam de strijdlust weer boven water. Eljero Elia wapperde de ontgoocheling weg en kon alweer lachen. "Moet ik huilen dan?", vroeg hij luidop. "Ik kan dit snel vergeten. We staan nog steeds aan de leiding. Ik weet ook wel dat het volgende week onze laatste kans is. Dan moeten we er staan. Kampioen worden in de Kuip, geef toe, mooier kan niet. Natuurlijk zal er dan nog meer druk zijn, maar daar hou ik wel van. We komen hier twintig keer sterker uit. Volgende week moet en zal het gebeuren. We hadden twee matchpunten en dat tweede gaan we benutten."

Ondertussen won Ajax met een veredeld B-elftal vlot van het al veroordeelde Go Ahead Eagles. Ajax is zo niet alleen zeker van de tweede plek, het blijft ook titelkandidaat.

Ajax-coach Peter Bosz reageerde nuchter. "Ze hadden twee kansen op de titel en nu nog maar eentje. Dat moet toch aangekomen zijn in Rotterdam. Ze speelden zelfs nog een soort van thuiswedstrijd. Hoe ze daar nu mee moeten omgaan? Daar kan ik veel dingen over zeggen, maar laat ze dat in de Kuip maar oplossen."

Bosz moet rekenen op Heracles. Zijn ex-club heeft nog een punt nodig om zeker te zijn van deelname aan de play-offs voor Europees voetbal. "Wij moeten winnen van Willem II. Dat zal al lastig genoeg zijn na onze match van donderdag in Lyon. Daarna moeten we rekenen op Heracles. Op die wedstrijd hebben we geen invloed. Hoe dan ook, de druk zal niet minder groot geworden zijn."