Direct naar artikelinhoud

De Wever heeft met PS weer gedroomde vijand

Bart De Wever heeft de houding van Wallonië bij onderhandelingen over CETA aangegrepen om zijn partij N-VA opnieuw communautair te profileren. Bij VTM haalde hij gisteren snoeihard uit naar de Franstalige socialisten.

"We moeten in Vlaanderen goed weten dat we samenleven met een PS die open grenzen wil voor vluchtelingen. Armoede importeren willen ze dus wel. Maar voor investeringen, de dingen die goed zijn voor Vlaanderen, kunnen de grenzen niet dicht genoeg zijn", zei De Wever in het middagjournaal bij VTM.

"Wallonië heeft een modderfiguur geslagen", aldus De Wever. "Ik had vrijdag een aantal ambassadeurs van niet-EU-landen op het stadhuis en ik kan u zeggen dat die allemaal de wijsvinger naar het hoofd richtend vroegen hoe dat zit met Wallonië en de PS. Kun je daar handel mee drijven? Is daar nog een communistische partij actief? Die gevolgen zijn zeker op langere termijn heel slecht voor de reputatie van Wallonië."

Puntjes op de i

Het onvermijdbare gevolg is voor de N-VA-voorzitter duidelijk: verregaande autonomie. "De PS, die 25 jaar aan de macht geweest is en niet bang was om op Belgisch niveau te blokkeren, gebruikt haar macht in Wallonië nu om alsnog te blokkeren", zegt De Wever. "Dan denk ik dat de conclusie alleen kan zijn dat de twee democratieën in eigen bedding moeten gaan."

Nieuw is die boodschap uiteraard niet. Het eerste punt in het N-VA-programma luidt al sinds de oprichting van de partij dat gestreefd wordt naar de Vlaamse onafhankelijkheid. Maar het was wel lang geleden dat De Wever nog eens zo fors de communautaire troefkaart bovenhaalde. De afgelopen twee jaar legde de partij vooral de nadruk op het regeringswerk, waardoor de confederalistische doelstelling ondergesneeuwd werd. Daar kwam nog het geruchtmakende vertrek van de communautaire projectleiders Hendrik Vuye en Veerle Wouters bij.

Met het oog op de verkiezingen van 2019 heeft De Wever nu de puntjes op de i gezet: er kan geen twijfel over bestaan wie de vijand nummer één is.