Direct naar artikelinhoud

'Opstoot van complotdenken bij moslimjongeren'

Volgens de Antwerpse schooldirectrice Karin Heremans zijn meer en meer moslimjongeren vatbaar voor radicale IS-aanhangers op sociale media. 'De polariserende taal van sommige politici wakkert het vuur aan.'

Heremans heeft in de onderzoekscommissie naar de aanslagen getuigd over haar werk als directrice van het Atheneum in Antwerpen en als covoorzitter van het Radicalisation Awareness Network van de Europese Commissie. Ze is bij het Gemeenschapsonderwijs ook halftijds aan de slag als beleidsverantwoordelijke voor preventie tegen radicalisering en polarisering.

Volgens Heremans is er een enorme toename van berichten op sociale media die jongeren proberen op te zetten tegen onze samenleving. "Jongeren worden bestookt met muziek, WhatsApp-berichten en video's. Het is in stijgende lijn sinds oktober, sinds het territorium van IS kleiner wordt."

De getuigenis van Heremans is in lijn met wat Molenbeeks deradicaliseringsambtenaar Olivier Vanderhaeghen eerder deze week in dezelfde commissie vertelde: "Het aantal jongeren in Molenbeek dat zich aangetrokken voelt door een radicaal discours, stijgt nog steeds."

Volgens Heremans zien sommige scholieren, onder invloed van wat ze op sociale media lezen, plots westerse complotten tegen de islam. "Of ze beginnen plots te eisen dat ze mogen bidden tijdens lesuren, of nemen aanstoot aan het luiden van de klokken."

Criminologieprofessor Lieven Pauwels bestudeert het fenomeen al jaren. "Jongeren in hun puberteit zijn op zoek naar identiteit, en in dit geval extra gevoelig voor dit soort informatie."

Pauwels benadrukt de nood aan een online tegendiscours en ruimte in het onderwijs om jongeren weerbaarder te maken. Heremans voegt eraan toe dat ook politici hun verantwoordelijkheid moeten nemen. "Ik doe een oproep aan politici om een depolariserend verhaal te brengen. Praat over verbinden in plaats van afstoten."