Direct naar artikelinhoud

Sproeiverbod bijna voorbij

Het sproeiverbod wordt mogelijk deze week nog opgeheven. Het waterverbruik is hard gedaald én er is regen op komst. Vandaag evalueren specialisten de toestand.

Sinds donderdag geldt in Vlaanderen een verbod om kraantjeswater te gebruiken voor onder meer het wassen van de auto en het vullen van zwembaden. "De Vlaming heeft het sproeiverbod heel goed opgevolgd", zegt Jan Pauwels, woordvoerder van minister Joke Schauvliege, die het verbod uitvaardigde. De cijfers tonen aan dat het drinkwaterverbruik sinds de invoering van het verbod drastisch gedaald is: woensdag werd nog 28 procent méér dan normaal verbruikt, donderdag was dat gezakt naar 24 procent en vrijdag naar 14 procent. Zaterdag werd slechts 9 procent meer water dan normaal afgenomen. "Daarmee zitten we op het gebruikelijke niveau voor deze periode van het jaar", zegt Pauwels.

Het is sinds vrijdag ook minder warm. En voor de volgende dagen wordt regen verwacht. "Met één buitje hebben we niet genoeg om de voorraden weer aan te vullen. Het zal toch wat meer moeten regenen", aldus het kabinet-Schauvliege. Mogelijk zal het sproeiverbod tegen eind deze week verleden tijd zijn. Ook de alarmfase van het hitteplan is inmiddels alweer ingetrokken.