Direct naar artikelinhoud

'Ik ben te nuchter voor zwarte katten'

Cult. vraagt iemand een hele week lang naar zijn voorkeuren, gewoontes en bizarre trekjes. Deze week: Lies Steppe. Ze is de jazzlady van Klara, en dit weekend gastvrouw op Jazz Middelheim. Als uitsmijter heeft ze het over vrije tijd en vreemde gewoontes.

Wat of wie kan u tot tranen toe beroeren?

"Een goed concert. Als alle goeie dingen samenkomen en je de energie van de muzikanten voelt. Dat er op het moment zelf iets gecreëerd wordt. Onlangs was dat nog tijdens Cinematic Orchestra op Cactus Festival. Dat kan dan niet tippen aan een opname, daar kan ik ook echt helemaal in opgaan. Al hoort dat misschien ook bij deze periode in mijn leven. Als ik iets moois hoor, schiet ik nogal snel vol."

Met wie zou u nooit op een onbewoond eiland willen belanden?

"Met Calimero. Die zeurt zo."

Waar krijgen ze u geen tweede keer meer naartoe?

"Een busuitstap naar een toeristische bestemming. Dat heb ik ooit een keer gedaan, en naar het schijnt heb ik mijn ongenoegen daar de hele tijd laten blijken. Maar ja, heel die uitleg van de gids staat gewoon in elk boekje. En dan mag je een halfuur vrij rondlopen, om je dan weer te haasten naar die bus. Nee dankjewel, daar ben ik niet voor gemaakt."

Hoe ziet uw ideale zondagmiddag eruit?

"Een uitgebreide, ongedwongen apero met mensen die ik graag zie. Ongepland ook. Hij mag Italiaans getint zijn. En het mag uitlopen, zelfs uit de hand lopen, maar dat hoeft niet."

Welk ritueel moet voor u blijven bestaan?

"Mijn broer - vier jaar jonger, maar nog altijd mijn klein broerke - en ik hebben allebei heel drukke agenda's. Maar op de echt belangrijke momenten zijn we er altijd voor elkaar en drinken we samen een glas wijn. Zonder drama, zonder vragen. Ik vind dat fantastisch."

Voor wat zou er een uitgevonden mogen worden?

"Samenkomen met vrienden. Wat dat betreft: hoe meer rituelen, hoe liever. Zolang het maar geen gewoonte of verplichting wordt, want dan wordt het ambetant."

Welk pak slaag herinnert u zich nog altijd?

"Let's not go there."

Welke adjectieven zijn u op het lijf geschreven?

"Moeilijk om dat over jezelf te zeggen. Ik twijfel tussen eigenzinnig en eigenwijs. Gepassioneerd. Intuïtief. Dat is ook mooi aan ouder worden, dat je meer op je intuïtie durft te vertrouwen. Open-minded, zei ook iemand me gisteren. Wat deze vraag betreft, heb ik toch even op voorhand gecheckt. En met eigenzinnig en eigenwijs was iedereen direct akkoord. (lacht)"

Bent u bijgelovig? Hoe dan of waarom echt niet?

"Ik denk het niet. Al denk ik wel dat de zaken soms lopen zoals ze moeten lopen. En de betekenis daarvan geeft zich soms pas later prijs. Maar ik geloof niet dat een zwarte kat ongeluk brengt. Daar ben ik te nuchter voor."

Jazz Middelheim, 12-15/8, Antwerpen Hillbilly Fever met Lies Steppe en Christophe Vekeman, terug op 20/8 om 18u op Klara