Direct naar artikelinhoud

'Dodental cycloon Bangladesh stijgt naar tienduizend'

Dhaka l Het Internationale Rode Kruis verwacht dat het dodental in Bangladesh door de cycloon Sidr zal oplopen tot 10.000. Het officiële dodental steeg gisteren tot boven de 3.000, terwijl er al ten minste 3.500 gewonden zijn aangetroffen, van wie sommigen in bomen waren geklommen om aan het water te ontsnappen. Er worden bovendien nog zeker 1.000 personen vermist, voornamelijk vissers.

De verwachting is dat het aantal officiële slachtoffers blijft toenemen. Volgens journalisten zou er sprake zijn van een enorme verwoesting. Ieder uur worden nieuwe overledenen en dode dieren aangetroffen in rivieren, landerijen en onder puinhopen. Familieleden zijn al begonnen met het begraven van hun naasten zonder ceremonie uit vrees voor de uitbraak van besmettelijke ziekten.

Ongeveer drie miljoen overlevenden van de storm, die waren gevlucht of hun huis en bezittingen zijn kwijtgeraakt, hebben volgens de Bengaalse regering dringend extra hulp nodig. Talrijke overlevenden zitten zonder drinkwater of eten op geïsoleerde plaatsen als eilanden en elders in de getroffen gebieden. De internationale hulp is inmiddels op gang gekomen en de koning van Saoedi-Arabië heeft zelfs 100 miljoen dollar hulpverlening voor de slachtoffers geschonken.

Volgens het Bengaalse internetmedium The New Nation zouden naar schatting 17 miljoen mensen door de cycloon zijn getroffen in de twaalf districten langs de lage kusten van het dichtbevolkte land.

Er is bovendien grote schade aangericht aan de natuur. Grofweg 30.000 hectare van het Sundarban werelderfgoedbos is verwoest, thuis van de zeldzame Bengaalse tijgers.

(WB)