Direct naar artikelinhoud

Spotlightopties, een nieuw speeltje voor beleggers?

Euronext, uitbater van onder meer de Brusselse beurs, lanceert een nieuw soort opties: de spotlightopties. Het nieuwe financiële product richt zich op aandelen van kleine en middelgrote bedrijven. Maar deugt het ook voor de kleine beleggers?

Voor wie niet thuis is in de financiële producten die beursuitbater Euronext op het schap heeft staan, even een woordje uitleg. Opties zijn derivaten of afgeleide producten. Wie een optie 'koopt', verwerft het recht om bijvoorbeeld een aandeel tegen een van tevoren bepaalde prijs te kopen of te verkopen. In het eerste geval spreekt men van een calloptie, in het tweede van een putoptie. De tegenpartij die een optie 'schrijft' of verkoopt, heeft de plicht om het aandeel te verkopen (bij een calloptie) of te kopen (bij een putoptie).

Doorgaans gelden opties voor een periode tussen drie en twaalf maanden. De prijs van de optie is afhankelijk van de looptijd en van de mate waarin de waarde van het aandeel schommelt op de beurs.

Euronext introduceert nu opties met een korte looptijd, namelijk één, twee of drie maanden. Daardoor zal de premie goedkoper uitvallen. De beursuitbater hoopt op die manier de handel in opties te stimuleren. Lukt dat, dan is dat in de eerste plaats goed nieuws voor Euronext zelf. De beursuitbater krijgt een kleine vergoeding per transactie.

Euronext werd vorige maand afgesplitst van de beurs van New York. Ook de banden met de Londense derivatenbeurs LIffe werden doorgeknipt. Met zijn nieuw initiatief probeert Euronext nu zelf inkomsten te puren uit de lucratieve derivatenhandel.

Maar is dit nieuw product ook interessant voor de kleine belegger? Warren Buffett, de Amerikaanse superbelegger, omschreef opties en andere derivaten ooit als 'weapons of mass destruction', vernietigingswapens waaraan een gewone belegger zijn broek flink aan kan scheuren.

Opties zijn hefboomproducten waarbij het verlies vele malen groter dan de inleg kan zijn, zegt Gert De Mesure, onafhankelijk beursanalist. "In een dalende markt kunnen verliezen snel oplopen tot 30 à 40 procent."

Het omgekeerde is natuurlijk ook waar. Als aandelen stijgen kan je met opties veel sneller winst maken dan bij de gewone handel in aandelen. Dat snelle geldgewin maakt opties zo aantrekkelijk.

De Mesure: "Opties zijn bij voorkeur producten voor doorgewinterde beleggers. Je moet flink wat kaas hebben gegeten van die handel. Kleine beleggers kijken beter uit voordat ze ermee aan de slag gaan."