Direct naar artikelinhoud

'Men maakte me heel duidelijk: je bent 50-plusser en we moeten verjongen'

Kop van Jut is hij dezer dagen, Luc Bungeneers, de man die de liberale Antwerpse lijst van Annemie Turtelboom kelderde. Al heeft hij zich naar eigen zeggen zelf altijd constructief opgesteld. 'De verhaaltjes moeten nu eens stoppen.'

Bungeneers heeft een knokploeg, lees ik vandaag (maandag, AVB) bij jullie. Allez zeg, een knokploeg, ik. Ik ben schepen van Dierenwelzijn, ik zou nooit een vlieg kwaad doen." Maar dat hij mensen opgetrommeld heeft om de lijst van de Antwerpse Open Vld voor de nakende gemeenteraadsverkiezingen te breken, spreekt Luc Bungeneers niet tegen. "Luister, Merksem is mijn thuisbasis, het is nogal logisch dat er wat mensen uit het bestuur daar hun telefoon genomen hebben en rondgebeld hebben met de boodschap: Dit is belangrijk voor de Luc."

Had u verwacht dat die oproep zo'n succes zou kennen?

"Nee, absoluut niet. En ik zal ook zeggen waarom: Annemie Turtelboom heeft naar alle leden van de afdeling Groot-Antwerpen een brief gestuurd met het vriendelijke verzoek om haar ontwerp-kandidatenlijst goed te keuren. In haar brief schrijft ze dat ze een mix maakt van ervaren rotten en aanstormend talent. (Fijntjes) Hoewel ik de meest ervaren rot ben, maar ik mag er dan niet op."

Wat is er misgelopen onderweg?

"Ik weet het echt niet. Ik mocht alleen de lijst duwen. Ik heb dat laten narekenen. Op het moment dat Open Vld 5,5 procent scoort in de peilingen, zijn dat twee zetels. Dan heeft de lijsttrekker altijd genoeg stemmen om zo verkozen te geraken in de gemeenteraad en gaan de lijststemmen automatisch naar de tweede. En dan is het gedaan. Dan kan je als lijstduwer nooit springen. Toch niet als uw partij in het moeras zit."

Hoe is ze daar volgens u verzeild geraakt?

"Dat heeft niks te maken met de invloed van Annemie Turtelboom of met die van Luc Bungeneers of die van even wie in Antwerpen. Dat is een nationale trend die wordt afgespiegeld in de steden en gemeenten. En Antwerpen is altijd ongeveer de helft van het nationale resultaat."

U zegt dat u niet weet wat er is misgelopen, maar binnen de partij luidt het dat u zich onmogelijk heeft opgesteld zodra bekend werd dat Turtelboom de lijst zou trekken.

"Niet waar! Bungeneers heeft zich nooit onmogelijk opgesteld. Ik heb altijd constructief meegewerkt. Turtelboom heeft altijd mijn volle steun gehad voor de eerste plaats, ik vind haar echt de beste kandidaat daarvoor. En ik heb me als uittredend schepen kandidaat gesteld voor de tweede plek, omdat ik mijn werk graag had afgemaakt. Vanaf 2018 zal Antwerpen ook zijn historische schuld afgelost hebben. Ik heb alleen schrik dat men net zoals voor 2000 bijkomende leningen zal aangaan die door de komende generaties afbetaald moeten worden. Dat wil ik niet."

De lokale partijtop laat verstaan dat wanneer u zich minder rancuneus gedragen zou hebben, u die tweede plaats ook gekregen zou hebben.

"(Met overslaande stem) Dat is niet waar! Men heeft op een gegeven moment heel duidelijk gesteld: je bent uittredend schepen, vijftigplusser bovendien en we moeten verjongen."

Wat bent u nu van plan?

"Dat weet ik nog niet, ik zal er nog eens over moeten nadenken. Men zegt nu: 'Bungeneers blokkeert de lijst', maar ik blokkeer helemaal niks. Ik heb wel respect voor de leden die hun stem uitbrengen.

Turtelboom zegt dat ze zich geen zorgen maakt, dat acht van de negen districten haar lijst wel unaniem hebben goed-gekeurd en dat hun project breed gedragen wordt. Wel, ik kan u zeggen dat Merksem echt niet het enige district is met tegenstemmen. (Leest de gedetailleerde uitslagen voor) Alle districten keuren de lijst dus goed, maar ze kunnen niet op tegen de 178 stemmen in Merksem. Wat is dan uw opkomst? Waar is dan dat breed draagvlak? In Deurne zijn negentien mensen opgedaagd. Alle leden hebben nochtans een brief gekregen."

Stel dat de lijst ook de tweede keer afgeschoten wordt, bent u dan nog steeds kandidaat om erop te gaan staan?

"In de loop van de week zal ik daar een standpunt over innemen. Maar ik heb enkele weken geleden gezegd: zoals de kaarten nu liggen binnen Open Vld, verplichten ze me te stoppen met politiek."

Heeft u al contacten gehad met andere partijen?

"Nee, nog niet. Maar ik sluit niks uit, als men mij morgen een voorstel zou doen, dan wil ik dat altijd overwegen. Maar dat voorstel is er nog niet."

Ook niet van Bart De Wever? Jullie leken dikke maatjes bij de opening van de Sinksenfoor.

"(Lacht) Maar allez, stop nu toch. Ik wil met u ook rondjes draaien op een rad hoor. Daar moet u niks achter zoeken."

U zou nochtans gedreigd hebben dat wanneer u de tweede plaats niet krijgt bij Open Vld, dat u de derde kon hebben bij N-VA.

"Die verhaaltjes moeten nu eens stoppen. Vraag het aan De Wever, daar is helemaal niks van waar."