Direct naar artikelinhoud

Pensioendienst zegt njet tegen Van Quickenborne

Het beheerscomité van de Pensioendienst blijft erbij dat Jean-Marc Delporte, die als eerste uit de selecties kwam, benoemd moet worden tot administrateur-generaal. Open Vld-minister Van Quickenborne had na gesprekken met de kandidaten aangedrongen de nummer twee naar voren te schuiven.

De benoeming van een nieuwe topman voor de Pensioendienst (RVP) blijft muurvast zitten. De leden van het beheerscomité van de RVP kregen begin deze week een brief van Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Daarin stelde de voogdijminister voor Christophe Hardy te benoemen. De gewezen kabinetschef van MR-minister Sabine Laruelle en huidig directeur bij Sodexho, werd door Selor, het selectiebureau van de overheid, echter pas als tweede gerangschikt. Na Jean-Marc Delporte.

Delporte werd eerder echter al unaniem door het beheerscomité van de RVP als meest geschikte topman naar voor geschoven. Dat comité bestaat naast voorzitter Michel Nollet uit zeven vertegenwoordigers van werknemersorganisaties en zeven van werkgeverskant. Woensdagavond besliste het comité vast te houden aan zijn eerdere standpunt. Al waren de vertegenwoordigers van de werkgevers daar naar verluidt niet allemaal even enthousiast over.

Vooral de werknemersvertegenwoordigers zien het niet zitten om af te wijken van de beoordeling die Selor opstelde en het beheerscomité tot nog toe volgde. Het zou volgens hen de deur openzetten om de objectieve beoordeling van kandidaten voor een topfunctie in de administratie af te voeren.

Daarnaast zijn de bestuurders ervan overtuigd dat Delporte, die de uitdrukkelijke steun van de Franstalige socialisten geniet, gelijk zal krijgen van de Raad van State, mocht hij niet benoemd worden. Delporte komt ook in aanmerking voor een topjob bij de federale overheidsdienst Economie. Sleept hij die in de wacht, dan trekt hij normaal gezien niet naar de Raad van State. Alleen heeft de PS er ondertussen een erezaak van gemaakt hun kandidaat bij de RVP te krijgen.

De kans dat de Franstalige socialisten de benoeming van de liberaal Hardy zullen goedkeuren, is zeer klein. Het is de ministerraad die zich zal moeten uitspreken over het voorstel dat de toezichthoudende minister en het beheerscomité formuleren.

Verschillende bronnen zijn er ondertussen van overtuigd dat in dit dossier procedurefouten zijn gemaakt. Zo wordt onder meer verwezen naar de verslagen die de voogdijminister liet maken van de gesprekken die hij met de twee kandidaten had. Het zeven pagina's tellende verslag over het onderhoud met Delporte is weinig flatterend voor de socialistische ambtenaar.

In plaats van het feit dat hij 'verschillende keren van leven en mening' is veranderd, zoals hij wordt geciteerd, zou hij 'van werk en functie' gezegd hebben. Dat hij voor zijn job als nummer twee van Financiën een evaluatie met de score 'zeer goed' kreeg, werd niet opgenomen.

De verdiensten van Hardy zouden daarentegen te zwaar in de verf zijn gezet. Volgens sommige betrokkenen klopt de bewering niet dat Hardy bij Sodexho de leiding heeft over een team van 120 mensen. "Dat is niet zijn functie, maar die van zijn baas."

Vragen bij procedure

Michel Nollet, de voorzitter van het comité, liet Van Quickenborne trouwens al schriftelijk weten dat hij vragen heeft bij de gevolgde procedure. Hij stelde onder meer vragen bij het feit dat de minister formele verslagen maakte van de gesprekken met de twee kandidaten. Terwijl het niet om formele ontmoetingen ging.

Van Quickenborne beschikt evenwel over een advies van Selor waarin wordt opgemerkt dat zo'n 'aanvullend onderhoud' op zijn plaats is. Reden is dat er door de ellenlange regeringscrisis ondertussen twee jaar zijn verlopen sinds de originele selectieprocedure door het selectiebureau van de overheid werd uitgevoerd.

Van Quickenborne wil niet communiceren over de inhoud van het dossier.