Direct naar artikelinhoud

Sarkozy tegen Obama: 'Ik kan Netanyahu niet meer zién'

'Ik kan hem niet meer zién. Hij is een leugenaar.' In een privégesprek met de Amerikaanse president Barack Obama liet de Franse president zich uitermate negatief uit over de Israëlische premier. 'Jij bent hem misschien zat, maar ik moet wel elke dag met hem samenwerken', zo liet ook Obama zich niet onbetuigd.

Tijdens een persoonlijk gesprek met de Amerikaanse wereldleider stak Sarkozy zijn antipathie voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu niet onder stoelen of banken. De uitspraken dateren van vorige week op de G20-top in het Zuid-Franse Cannes, maar zijn nu pas in de internationale media doorgesijpeld.

Onder andere journalisten van het Franse programma Arrêt sur Images vingen het gesprek op en ook andere media, onder meer het Britse persagentschap Reuters, bevestigen Sarkozy's woorden. De journalisten die de bilaterale persconferentie wilden volgen, kregen de opdracht de vertaalmachines pas in te pluggen zodra de gesprekken achter de schermen waren afgelopen. Wie toch zijn oortjes opzette, kon het hele gesprek tussen Obama en Sarkozy volgen.

Het gesprek is niet opgenomen. De wereldleiders zelf hadden niet door dat de microfoon in hun kamer open stond. Dat de journalisten in de andere kamer de uitlatingen over Netanyahu konden volgen, zou een technische flater zijn van medewerkers van het Elysée.

In de Franse pers bleef het aanvankelijk opvallend stil over de scherpe opmerking van Sarkozy, volgens waarnemers om de Franse president niet in diskrediet te brengen. Israëlische kranten zoals Haaretz en The Jerusalem Post berichtten wel over politiek incorrecte gekeuvel. Een reactie van de Israëlische premier blijft voorlopig uit.

Dat de westerse leiders geen hoge pet op hebben van Netanyahu is nauwelijks een verrassing. Zeker Obama heeft er in het verleden al meerdere confrontaties met de Israëlische leider op zitten. In maart vorig jaar liet de Amerikaanse president Netanyahu ruim een uur schilderen in een kamer in het Witte Huis terwijl hij zelf iets ging eten met zijn familie.

In het gesprek vroeg Obama de Franse president verder de Palestijnse Autoriteit over te halen het rustig aan te doen met hun campagne om volwaardig lid te worden van de Verenigde Naties. Onlangs zijn de Palestijnen toegelaten als lid van de wetenschaps- en cultuurorganisatie van de VN, Unesco. Dit ondanks hevig weerwerk van de Amerikanen en tot grote ergernis van Israël.

Frankrijk stemde voor de Palestijnse toetreding tot Unesco. Obama gaf tijdens het informele gesprek duidelijk aan niet opgezet te zijn met die beslissing en hij neemt het Sarkozy naar eigen zeggen kwalijk dat hij hem niet vooraf had laten weten voor lidmaatschap te stemmen.

Het lidmaatschap deed Israël meteen besluiten zijn financiële bijdrage voor Unesco op te schorten. Ook besloot Netanyahu de bouw in de betwiste gebieden op de Westelijke Jordaanoever op te voeren, ondanks de vele Amerikaanse verzoeken om de bouw van nieuwe kolonies te staken.

Zowel de Verenigde Staten als Frankrijk willen de vredesgesprekken in Israël nieuw leven inblazen. Hoeveel schade hun privégesprek heeft berokkend aan die ambities, zal nog moeten blijken.