Direct naar artikelinhoud

Uitgeleende kunst is spoorloos op kabinetten

BRUSSEL l Het Antwerpse Museum voor Schone Kunsten gaat op zoek naar schilderijen en beeldhouwwerken die ooit aan kabinetten zijn uitgeleend, maar waar geen spoor meer van terug te vinden is. Dat schrijven de Coreliokranten.

Overheidsdiensten ontlenen regelmatig kunstwerken uit de collecties van de Belgische musea. Die schilderijen, beeldhouwwerken, foto's en installaties komen vervolgens in gangen, kantoren en vergaderzalen terecht. "Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) heeft een lange traditie in het uitlenen van kunst", aldus Yolande Deckers, het hoofd van de afdeling collectiebehoud en -beheer. "Dat gebeurt sinds de jaren veertig. De werken komen terecht bij gemeenten, scholen, ministeries of kabinetten. Precies bij die laatste categorie knelt het schoentje. Kabinetten zijn niet echt stabiele omgevingen. Ze verhuizen regelmatig en het personeelsverloop is groot."

Eind vorig jaar begon het museum met een grondige en systematische controle van alle zogenaamde bruiklenen op lange termijn. "Veel werken kunnen we niet meer traceren. Vaak gaat het om zaken die al in de jaren tachtig zijn uitgeleend", zegt Deckers.

In een poging een aantal vermiste schilderijen en beeldhouwwerken op te sporen heeft het KMSKA alle kabinetten aangeschreven. Bij de brief is een lijst met 26 vermiste schilderijen en beeldhouwwerken gevoegd. Daarop staan niet alleen de titel en afmetingen van het werk en de naam van de kunstenaar. Telkens wordt ook een afbeelding gegeven. (Belga)