Direct naar artikelinhoud

De nieuwe Zwarte Piet is... geel

Als reactie op de discussies over het racistische karakter van Zwarte Piet, wil het Centrum voor Volkscultuur wil hem laten uitroepen tot 'immaterieel erfgoed'. Tegelijk overweegt de stad Gouda Piet een 'goudse' kleur te geven.

Na de hetze over de vermeende racistische betekenis van Zwarte Piet, krijgt het sinterklaasfeest in Nederland een beschermde status. Het Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) "zal het Sinterklaasfeest met al zijn elementen op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland plaatsen".

De beslissing is gelekt via mailwisseling tussen de VIE-directie en de advocaat van de Nederlandse Pietengilde. Volgende week verschijnt een procedure over Piets huidskleur voor de Raad van State.

Bestuursvoorzitter Willem Bijleveld van het VIE bevestigt dat het sinterklaasfeest, inclusief cadeautjes, gedichten, surprises en Zwarte Pieten, zal worden geplaatst op een lijst met andere Nederlandse volkstradities. Dat kan nuttig zijn in de procedure om het feest in zijn traditionele karakter te bewaren, zegt advocaat Linders. "Wij willen aantonen dat Zwarte Piet geen negatieve stereotypering is. De inventaris is voor ons een ondersteunend argument."

Ondertussen meldt tv-zender NOS dat het kan dat Piet, die samen met de Sint op 15 november aankomt in Gouda, een 'goudse kleur' zal hebben. Geel dus. "De stad moet flink geworsteld hebben met alle discussies. Kan zwart wel omdat Piet zwart is geworden door het roet in de schoorsteen, of kan het echt niet omdat het discriminerend is? De intocht wordt spannender dan ooit", aldus NOS.