Direct naar artikelinhoud

De Lijn betrapt recordaantal zwartrijders

Nog nooit werden zoveel pendelaars op bus en tram gecontroleerd en nog nooit werden er zoveel betrapt zonder ticket. Van de 2,4 miljoen gecontroleerde reizigers waren er vorig jaar 60.758 zwartrijders.

De Lijn controleerde vorig jaar 2,4 miljoen pendelaars op trams en bussen. Dat is een record. In 2015 waren dat er nog 2,1 miljoen. Maar ondanks alle inspanningen is het aantal zwartrijders daarmee niet teruggedrongen. Controleurs van De Lijn schreven in 2016 60.758 processen-verbaal uit. Dat betekent dat een goeie 2,5 procent van de gecontroleerde pendelaars geen moeite deed om een geldig vervoersbewijs aan te schaffen. Dat blijkt uit een schriftelijke vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Annick De Ridder aan minister van Mobiliteit Ben Weyts (beiden N-VA). Vorig jaar kreeg nog 2,4 procent van de gecontroleerde bus- en tramreizigers een bekeuring.

Het aantal betrapte reizigers blijft ondanks de toegenomen controles dus stijgen. Nochtans zijn er steeds meer en moderne manieren om een ticket aan te schaffen. "Een sms-ticket, een papieren kaartje of het nieuwe M-ticket via de app dat maar 1,80 euro kost, is nochtans veel voordeliger dan een boete van minstens 100 euro", klinkt het bij De Ridder. "Een andere oplossing tegen zwartrijden dan het opvoeren van die controles zie ik niet. Er is een mentaliteitswijziging nodig. Pendelaars moeten het gevoel krijgen dat ze er niet meer mee kunnen wegkomen."

Alle boetes brachten ondertussen een bedrag van 4,5 miljoen euro op.