Direct naar artikelinhoud

Nieuwe F1-baas wil meer publiek naar races lokken

'Bernie Ecclestone heeft de F1 te lang als een dictator geleid.' Dat zei Chase Carey, de nieuwe baas, aan de BBC. Volgens de 62-jarige Amerikaan is het vertrek van Ecclestone een kans om de autosport nieuw leven in te blazen.

"Er is binnen de formule 1 nog ruimte voor verbetering", sprak Carey. "We hebben een nieuwe start nodig, een frisse blik op onze sport. Ik heb enorm veel respect voor Ecclestone. Hij heeft van de sport een groot succes gemaakt. Maar nu is het tijd om de F1 anders te leiden. Zelf noemde Ecclestone zich een dictator en hij leidde de formule 1 als een eenmansbedrijf. Dat is nu voorbij."

Carey zegt wel nog te rekenen op de ervaring van Ecclestone. "We hebben geprobeerd hem het respect te geven dat hij verdient en daarom is hij nu erevoorzitter. Ik besef dat dit hard aankomt bij Bernie. Hij heeft de sport half zijn leven in handen gehad. Maar hij accepteert zijn nieuwe rol en ik meen het oprecht als ik zeg dat ik in de toekomst zijn hulp en advies ten zeerste op prijs zal stellen."

De 86-jarige Ecclestone werd maandag afgezet als baas van de F1. De Brit was sinds 1978 CEO van de koningsklasse van de autosport. Liberty Media, de nieuwe eigenaar, wil de formule 1 met haar dalende belangstelling opnieuw op het voorplan brengen. Meer wedstrijden en een grotere omkadering van de races moeten het publiek warm krijgen. "Onze enige ambitie is om onze fans een zo fantastisch mogelijke sport te schenken."

Tot slot werd de terugkeer van Ross Brawn aangekondigd. De 62-jarige Brit, het brein achter de successen van Michael Schumacher, gaat aan de slag als technisch en sportief directeur. "Samen met de teams en de promotors krijgen we een kans om er een betere F1 van te maken voor de fans."