Direct naar artikelinhoud

'Izquierdo is meer dan 20 miljoen euro waard'

Welgeteld vier maanden kunt u nog genieten van José Izquierdo. De Gouden Schoen is stilaan te groot voor België. In 2014 gehaald voor 3,75 miljoen euro, vertrekt hij straks voor een veelvoud.

'We Build Stars', dat is de slogan van het makelaarsbureau Go Pro Sport Management, dat Izquierdo begeleidt. Niet gelogen in het geval van de Colombiaan. In drie seizoenen omgebouwd van een tactisch ongeschoolde snelheidsduivel naar een doelgerichte, onvoorspelbare én meeverdedigende sterspeler. Met als ultieme beloning de Gouden Schoen.

"In Colombia is het nieuws ingeslagen als een bom", zegt manager Norman Capuozzo. "Toen bekend raakte dat José had gewonnen, werden de nationale beloften live uitgezonden op televisie. Dus werd het nieuws direct overal meegegeven. De media waren in shock. Ze weten goed genoeg dat de Gouden Schoen betekent dat hij de allerbeste voetballer in België is. Hij is de enige Colombiaanse voetballer is die het in Europa heeft gemaakt zonder dat hij ooit geselecteerd werd voor de nationale ploeg."

Al zou deze erkenning dat statuut van international weleens kunnen versnellen. Wat zeker zou helpen, is een transfer naar een grote club in het buitenland. "Vorige zomer drongen Sevilla en Hamburg aan, maar Club wilde dat hij bleef om weer de titel te pakken. Daar ligt onze focus nu, niet bij een transfer."

Al wil Capuozzo ook niet flauw doen. "De bedoeling is dat José deze zomer vertrekt. Zowel van ons als van Club. Er zijn sinds vorige zomer alweer wat gegadigden bijgekomen, onder meer uit de Premier League en Frankrijk. De Gouden Schoen zal de interesse alleen maar doen stijgen." Volgens ex-ploegmaat Victor Vázquez is de Primera División de ideale competitie voor Izquierdo. "Akkoord, Spanje zou een goede zet zijn voor zijn carrière. Zeker als je ziet hoe andere talentvolle spelers bijvoorbeeld Sevilla gebruikt hebben om nog een stap hoger te zetten. Kijk naar Bacca."

'Goed voor iedereen'

Rest het prijskaartje. Eerder gaf CEO Vincent Mannaert aan dat Izquierdo meer waard is dan wat RC Genk voor Bailey en Ndidi vroeg. "José is zelfs méér dan 20 miljoen euro waard", zegt Capuozzo. "Ik wil geen precieze som op zijn hoofd plakken, maar als je een speler taxeert, gebeurt dat vooral op basis van wat er op de markt speelt. Hoeveel gelijkwaardige spelers zijn er op zijn positie? In dit geval is het antwoord 'héél weinig'. De ploeg die hem wil, zal daar dus moeten voor betalen. Als José straks de recordtransfer van Club Brugge wordt, is dat goed voor iedereen."

Als Izquierdo effectief voor meer dan 20 miljoen vertrekt, verplettert hij de huidige Brugse transferrecord op naam van zijn landgenoot Carlos Bacca (voor 10 miljoen naar Sevilla). En wie weet gaat ook het Belgische record van Marouane Fellaini (voor 22 miljoen van Standard naar Everton) van de tabellen. Het is niet al goud wat blinkt, behalve in Brugge.