"Geschopt en geslagen vanwege een protestbord tegen Trump"

Austyn Crites, zo heet de man door wiens tussenkomst Donald Trump prompt van het podium werd weggeleid. Men vreesde dat hij een wapen bij zich had, maar dat ontkent Crites met klem: "Ik had alleen een bord met "Republikeinen tegen Trump" bij."

Crites is wel degelijk een Republikein en hij steunt al enige tijd de Republikeinse presidentskandidaten, zo vertelt hij aan The Guardian. "Ik ben alleen geen voorstander van Donald Trump." Hoe Trump over Mexicanen, moslims en vrouwen spreekt, had Crites over de streep getrokken om tegen Trump te protesteren.

"Ik had één bord bij waarop stond "Republikeinen tegen Trump", gaat de man verder. "Vanaf het moment dat ik het bord had uitgehaald, probeerden verschillende mensen het bord te grijpen en er was ook veel boegeroep." Iets waar Crites alle begrip voor heeft. "Dat is wat je kan verwachten hé. Je zit midden een verkiezingsbijeenkomst."

Geslagen

"Maar omdat ze het bord niet konden grijpen ofzo, werden de omstaanders plots gewelddadig", gaat Crites verder. Hij werd naar eigen zeggen tegen de grond gegooid en kreeg een grote pak rammel. "Toen riep iemand iets over een wapen, waardoor de situatie helemaal is geëscaleerd."

Crites is wel blij dat de veiligheidsdiensten zo snel ter plaatse kwamen. "Als zij er niet waren geweest hadden de omstaanders me daar ter plaatse vermoord." De veiligheidsdiensten hebben Crites vervolgens meegenomen, iets wat hij ook ten volle begrijpt. "Ze deden gewoon hun job."

Obama vs. Trump

Opvallend, Crites maakt in het interview ook de vergelijking tussen president Barack Obama en Trump. Toen Obama twee dagen geleden kwam spreken op een verkiezingsbijeenkomst van Hillary Clinton, dook er plots een Republikein op in het publiek. Obama deed er alles aan om de (Democratische) menigte rondom de Republikein te kalmeren. "In dit landt geldt zoiets als vrijemeningsuiting", zei Obama. "De situatie vandaag was helemaal anders", zegt Crites. "Vandaag wees Trump mijn richting uit, hij zette mensen op tegen mij."

Crites neemt de mensen die hem zo zwaar aanpakten, niks kwalijk. Het zijn mijn medeburgers, ik hou van hen. Ik begrijp dat ze op de bijeenkomst aanwezig waren omdat ze patriottistisch zijn, ze willen goed doen voor hun land." Het is echter de haatretoriek van Trump waardoor ze opgehitst worden, meent Crites. Trump is "een fascist en een dictator" die normale mensen in "wilde dieren" kan doen veranderen, klinkt het.

"Het feit dat ik geslagen werd, toont gewoon wat Trump doet met een menigte." Crites doet ten slotte nog één oproep aan het Amerikaanse volk: "Ik wil dat de mensen weten dat het wel in orde komt met mij. Wat nu belangrijk is, is de vraag: zal het met ons land in orde komen? Dus iedereen: stemmen!"

Bekijk hier hoe Trump in allerijl van het podium wordt gehaald:

Bekijk hieronder het interview dat Austyn Crites gaf aan The Guardian:

Meest gelezen