Direct naar artikelinhoud

Architecte Francine Houben mag bibliotheek New York renoveren

Francine Houben, directeur van het Nederlandse architectenbureau Mecanoo, gaat de grootscheepse renovatie van de openbare bibliotheek van New York aan Fifth Avenue leiden. Met het project is 266 miljoen euro gemoeid.

Het klassieke gebouw in het centrum van Manhattan dat jaarlijks door miljoenen toeristen wordt bezocht, is dringend aan verbouwing toe. Er wordt al meer dan tien jaar over gesproken.

De New York Public Library (NYPL) is een Beaux Arts-gebouw uit 1907. Het heeft voor New York de betekenis van een icoon, door de machtige leeuwen op het bordes naar de ingang, door de imposante leeszaal op de bovenste verdieping en door de opslag van miljoenen boeken en documenten, waaronder een door Thomas Jefferson handgeschreven exemplaar van de Onafhankelijkheidsverklaring.

Er moet in de bibliotheek meer ruimte komen voor publiek en tentoonstellingen. Ook moet een verbinding worden gelegd met een nevenvestiging, de Mid-Manhattan Library, aan de overzijde van Fifth Avenue. Daar komen jaarlijks meer dan anderhalf miljoen bibliotheekbezoekers, maar het gebouw is een uitgewoonde gribus.

De NYPL wordt door New Yorkers gekoesterd en verandering wordt al snel beschouwd als een vorm van verarming. Daar kwam de beroemde Britse architect Norman Foster, die in 2012 was aangetrokken, al achter. Zijn plan tot modernisering van het Beaux Arts-gebouw leidde tot een storm van protest, inclusief de aankondiging van wel drie rechtszaken. Directie en raad van toezicht waren niet bestand tegen de opstand en namen afscheid van Foster.

'People's palace'

Wel een jaar is men omzichtig bezig geweest met de selectie van een nieuwe architect. Houben (60) en haar bureau Mecanoo zijn nu uitverkoren vanwege 'de vermaarde humanistische en toegankelijke ontwerpen', staat in een persbericht. Wat een voorbeeld zal zijn geweest voor de keuzecommissie is Houbens bibliotheek van Birmingham, door haar als 'people's palace' omschreven. Sinds de opening in 2013 is het bezoekersaantal verdubbeld. Nu werkt Mecanoo aan de renovatie van de door Mies van der Rohe gebouwde bibliotheek in het centrum van Washington. Houben: "Bibliotheken zijn de kathedralen van onze tijd. Ze zijn de belangrijkste openbare gebouwen in een stad."

Eind november ontvangt Houben de Prins Bernhard Cultuurfondsprijs, waaraan 150.000 euro is verbonden.