Direct naar artikelinhoud

'Hopeloze' zoektocht naar moeder van Truiense vondeling

Op een appelplantage in Sint-Truiden vond een chauffeur van De Lijn gisteren een baby. Terwijl er een 'warme' oproep werd gelanceerd aan de moeder, opende de politie een onderzoek naar poging tot moord.

Als bij toeval ontdekte buschauffeur Chris Matterne (53) gisteren een achtergelaten baby in een appelplantage in een rustige buurt in Sint-Truiden. "Het was geen proper gezicht. De doeken zaten onder het bloed, de navelstreng en de placenta lagen er nog."

De boreling, die intussen de naam Marie meekreeg, werd in allerijl naar het Sint-Trudoziekenhuis gevoerd.

Verborgen

Ziekenhuisirecteur Raf Lippens maakt zich zorgen over de moeder. "Ze beviel in barre omstandigheden en heeft zeker medische zorg nodig. We doen dan ook een warme oproep aan haar om zich kenbaar te maken."

Maar dat is hopeloos, vermoedt Monique Verdickt van de vondelingenschuif in Antwerpen. "De politie heeft laten weten een 'onderzoek wegens poging moord' opgestart te hebben. Zoiets motiveert natuurlijk niet. De drempel is hoog en misschien wel onoverkomelijk geworden."

Het parket benadrukt dat die kwalificatie gegeven is om een zo breed mogelijk onderzoek uit te voeren. "Het is natuurlijk een feit dat het kindje daar achtergelaten is op een plek waar het de bedoeling was dat het niet meteen gevonden zou worden", zegt Dominique Renotte. "Het was onderkoeld en kon sterven toen wij verwittigd werden. Wat niet wegneemt dat die kwalificatie straks kan veranderen, als we de beweegredenen van die moeder kennen."

Een zoektocht met weinig aankopingspunten. "Het énige dat we weten is dat de bevalling slechts enkele uren voor de vondst heeft plaatsgevonden", legt burgemeester Veerle Heeren (CD&V) uit.

Monique Verdickt: "Helaas is anoniem bevallen in ons land nog altijd verboden. In Frankrijk kan het, in Oostenrijk, in Italië. Maar hier dus nog niet. Moeders kunnen wel al 'discreet'bevallen in een ziekenhuis, waarbij toch identiteitsgegevens genoteerd worden." De mama heeft zes maanden de tijd om zich kenbaar te maken, nadien wordt de adoptieprocedure opgestart.