Direct naar artikelinhoud

Euromunten populair op eBay

Vooral munten uit ministaatjes

Geldstukken in Belgische frank minder gegeerd

Nooit gedacht dat euromunten nu al de status van collector's item zouden hebben gehaald? Kijk dan zelf eens op de veilingsite eBay.com: daar stonden op het moment van dit schrijven meer dan 200 zeldzame euromunten, -kits en -collecties te koop.

Zo wisselde voor 59,94 euro een Duits album met alle in dat land uitgegeven eurogeldstukken van eigenaar, kost een album met alle 96 euromunten al 107,1 euro, staat een ongeopende, Belgische eurominikit voor 8,99 euro te veil en wil een Oostenrijkse munt van 50 euro voor 162 euro de deur uit.

Het meeste geld wordt echter geboden voor euromunten uit ministaatjes binnen de eurozone. Een Italiaanse veiler wilde bijvoorbeeld een setje euromuntstukken uit Vaticaanstad kwijt voor het 'prijsje' van 224,1 euro. Die populariteit is vrij normaal: van het enorme aantal euromunten die begin dit jaar in de zone werden verspreid (ongeveer 50 miljard geldstukken), is slechts een schijntje geslagen in staatjes als Vaticaanstad, San Marino en Monaco. Alle euro's in Vaticaanstad zijn slechts goed voor ongeveer 670.000 euro in reële waarde, maar de schaarste van de munten trekt hun waarde uiteraard sterk omhoog.

Hetzelfde geldt voor de zogenaamde 'oefenmunten': een Spaanse eurokit, die in 1998 bij wijze van oefening al werd ingevoerd in Malaga, kost al meer dan 100 euro, en munten uit het Italiaanse Sasselo, eveneens geslagen voor een proef, zijn ook massaal op eBay terechtgekomen, voor een beginprijs van 18 euro. Ook voor verkeerd geslagen munten wordt goed geld gevraagd bij de veilingsite.

Tussen al dat eurogeweld op eBay doen oude Belgische franken het maar wat povertjes. Een zilveren frankmunt uit 1886, volgens de veiler "in omloop geweest maar in goede staat", had een beginwaarde van 25 dollar (22,5 euro), en voor 'gewone' frankmunten is het al helemaal huilen met de pet op: een muntstuk van 5 frank uit 1941 had een beginwaarde van 3 dollar (2,7 euro) en een munt van één Belgische frank die tijdens de bezetting werd geslagen moest slechts 1,8 euro kosten.RMe