Direct naar artikelinhoud

Meneer doktoor is nu online

Een Brusselse start-up maakt het mogelijk voor een simpele hoest of uitslag via de webcam op je smartphone of laptop een arts te raadplegen. Een handvol artsen en verplegers werkt mee aan de teleconsultaties van ViViDoctor. De Orde der Artsen gaf eerder dit jaar wel een negatief advies over het initiatief.

Een filmpje op de website legt het concept haarfijn uit. Audrey, een drukbezette virtuele mama met drie kinderen, treft haar peuter na het werk aan met hoge koorts. Naar de spoeddienst rijden is geen mogelijkheid, dus haalt ze de dokter uit haar zak. Na een druk op de smartphone verschijnt een pediater - een mens van vlees en bloed - op het scherm, die via de webcam en flash de algemene toestand, mond en oortjes van de peuter bekijkt. Na het consult schrijft hij een voorschrift, dat Audrey elektronisch of met de post opgestuurd krijgt. Consult afgelopen.

Abonnement

In grote lijnen is dat de werking van ViViDoctor, een nieuw platform voor teleconsultaties dat in twee weken tijd om en bij 150 patiënten bereikte. Momenteel kunnen die via een beveiligd videogesprek vier huisartsen, één pediater en drie psychologen raadplegen,voorlopig enkel in het Frans. "Maar we willen ook de Vlaamse pool snel uitbreiden. We willen geneeskunde toegankelijk maken voor iedereen", vertelt CEO Sidar Ok, een Turkse Koerd die tien jaar geleden naar België verhuisde.

"In andere Europese landen, zoals Frankrijk en Scandinavië, staat teleconsultatie al verder op punt", zegt Ok. "Mensen die in een afgelegen gebied wonen, een fysieke beperking hebben of altijd drukbezet zijn, gaan minder naar een dokter dan nodig."

Tien minuten is niet kort, vindt Ok. "Uit tests blijkt dat een consultatie na vijf of zes minuten afgerond is. Op voorhand geef je je symptomen in, en het voorschrift wordt pas achteraf geschreven. Zo wint iedereen tijd. Stel dat de dokter merkt dat een lichamelijk onderzoek wél nodig is, dan breekt hij het consult na twee minuten af en krijg je je geld terug."

Voor een consultatie van tien minuten betaal je 20 euro. Het grootste deel ervan vloeit terug naar de dokters. Ook over een abonnementsformule - voor 10 euro per maand onbeperkt op teleconsultatie - wordt nagedacht. Klinkt wat als een abonnement op Netflix of Spotify. "We proberen zeker geen commercieel model te ontwikkelen voor iets wat nog niet bestaat. Zie zo'n abonnement als een verzekering, zoals je ook elke maand bijlegt voor het ziekenfonds."

Toch klinkt niet iedereen laaiend enthousiast over het platform. Na een vraag van ViViDoctor aan de Orde der Artsen antwoordde die dat "het stellen van een diagnose zonder een persoonlijk contact met de patiënt gevaarlijk is". "Gelukkig heeft dat geen juridische implicaties", stelt Ok. "We willen graag met hen in overleg gaan, want deze revolutie is niet te stoppen."

Anderhalf jaar geleden tekende een aantal specialisten en verpleegkundigen, onder wie die van het Wondzorgcentrum, in op een samenwerking met ViViDoctor. Verpleegkundig specialist Kristof Balliu ziet nu wekelijks zo'n tien patiënten online, en hoopt dat aantal snel te vervijfvoudigen. "Patiënten blijven vaak te lang met een wonde zitten. Met deze tool kunnen we hen op nationaal én internationaal vlak bereiken, kunnen we onze thuisverpleegkundigen ondersteunen, en besparen we op reiskosten om aan huis te gaan."

Terugbetaling

De volgende stap voor Ok is werk maken van de terugbetaling van de virtuele consultaties, want dat blijft een pijnpunt. Het kabinet van federaal gezondheidsminister Maggie De Block (Open Vld) is alvast niet afkering. "We hebben 3,25 miljoen euro uitgetrokken voor 24 proefprojecten rond mobile health, waarbij er ook plaats is voor projecten rond teleconsultaties. De ervaringen op het terrein zullen leren hoe en of we dit een plaats kunnen geven binnen het vergoedingsmodel voor zorgverleners. Maar in de huidige context is een zuiver virtuele relatie zonder voorafgaand persoonlijk contact tussen arts en patiënt af te raden", klinkt het op het kabinet.