Direct naar artikelinhoud

'Straf klanten van minderjarige gedwongen prostitutie'

Helpt het om de klanten van minderjarige prostituees of slachtoffers van mensenhandel extra te viseren? Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) laat het onderzoeken.

Op dit moment loopt een studie naar de bestraffing van klanten van 'personen die het slachtoffer zijn van mensenhandel'. Dat blijkt uit een schriftelijk antwoord van minister van Justitie Koen Geens op een vraag van senator Ann Brusseel (Open Vld). Er wordt nagegaan wat de impact is van een verbod, en daarbij wordt onder meer naar buitenlandse voorbeelden gekeken.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Bureau van de Interdepartementale Coördinatiecel ter bestrijding van mensensmokkel en mensenhandel. Eenmaal die nota af is, komt er overleg met de betrokken actoren.

Krachtig signaal

Brusseel hoopt alvast dat de extra maatregelen er komen. "Klanten die maar al te goed beseffen wat ze aan het doen zijn, moeten gestopt worden", zegt ze. "Want op deze manier blijft de prostitutie van minderjarigen bestaan. Het is tijd dat België deze kwetsbare groep beter beschermt."

De senator vroeg ook cijfers op over 'ontucht van minderjarigen' in ons land. In 2013 ging het om 93 gevallen, een jaar later waren dat er al 178. Voor 2015 bleef het aantal op 170. "Die cijfers tonen dat er een krachtig signaal nodig is", meent Brusseel.

Al beseft ze dat een wettelijk kader niet zo evident is. Want hoe bewijs je dat een klant zich ervan bewust is dat het om mensenhandel gaat? "Dat is inderdaad niet makkelijk. Maar Nederland bijvoorbeeld, bewijst dat extra acties mogelijk zijn."

Legalisering?

Het algemeen bestraffen van 'bordeelbezoek' zorgt al lang voor discussie. De Vrouwenraad bijvoorbeeld vraagt al jaren aan de overheid om zo'n verbod in te stellen. Verschillende academici op hun beurt zijn dan weer grote tegenstander. Zij pleiten vooral voor het legaliseren van prostitutie en het toekennen van sociale rechten.

Al gaat het hier uiteraard om prostitutie in de brede zin van het woord, niet over het uitbuiten van minderjarigen of gedwongen prostitutie. Daar is de consensus veel groter dat er specifieke straffen kunnen ingevoerd worden voor mensen die bewust gebruik maken van zo'n diensten. Al benadrukken experts dat in dat geval even goed een legalisatie nodig is. Klanten moeten volgens hen een legale keuze kúnnen maken.

"Natuurlijk zou het beter zijn om dit meteen helemaal uit te klaren", zegt de Open Vld-politica. "Maar dat mag geen excuus zijn om niks te ondernemen om deze kwetsbare groepen te helpen."