Direct naar artikelinhoud

Gentse CD&V vergadert over wie lijst moet trekken

Mieke Van Hecke en Veli Yüksel lijken de grootste kanshebbers om lijsttrekker te worden voor CD&V bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Steven Vanackere wordt het alvast niet.

De aanduiding van een Gentse lijsttrekker bij CD&V heeft al heel wat voeten in de aarde gehad. Vorige zomer leek het in kannen en kruiken, toen Kamerlid Sarah Claerhout door de nationale partijtop naar voren werd geschoven als nieuw, jong en vrouwelijk gezicht. Maar Claerhout bedankte in oktober alsnog voor de eer, waardoor de partij halsoverkop op zoek moest naar een nieuwe kandidaat.

Aangezien het vertrouwen in Filip Van Laecke en Veli Yüksel, die respectievelijk in 2006 en 2012 de lijst aanvoerden, niet bijster groot is, wordt volop naar alternatieven gezocht. Bij aanvang van de vergadering gisteravond waren er maar liefst zeven kandidaat-lijsttrekkers. De voornaamste onder hen zijn Mieke Van Hecke en Veli Yüksel. Van Hecke, gewezen topvrouw van het katholiek onderwijs en jarenlang Vlaams Parlementslid, lijkt over de beste papieren te beschikken. Zij kan op de steun van Beweging.net rekenen. In Van Heckes nadeel speelt dan weer haar leeftijd. Bij de verkiezingen zal ze 71 zijn.

Kamerlid en Gents fractieleider Yüksel is een pak jonger (45) en heeft ervaring, maar binnen de partij zijn er heel wat twijfels of hij de juiste man is. Hij slaagde er de afgelopen jaren onvoldoende in om te wegen als oppositielid, luidt de kritiek.

Vanackere

De afgelopen maanden circuleerde ook de naam van ex-minister Steven Vanackere. Hij zou in 2018 lijsttrekker worden in Gent en in 2019 de Oost-Vlaamse Kamerlijst trekken. Maar die piste werd afgeschoten door Pieter De Crem, die zijn plaats als Oost-Vlaamse kopman niet wil afstaan.

Nu ligt er een nieuw scenario op tafel: Vanackere zou naar West-Vlaanderen verhuizen om daar in 2019 de Kamerlijst te trekken. Die ambitie wil hij niet bevestigen, maar hij geeft wel toe dat hij zichzelf nog een rol ziet spelen. "Ik heb al vaker gezegd dat ik weer op het nationale niveau aan politiek wil doen, maar vanuit Brussel is dat moeilijk." Als Nederlandstalige is het haast onmogelijk om verkozen te geraken in Brussel.