Direct naar artikelinhoud

Hermine houdt lelijk huis

Florida is voor het eerst in elf jaar getroffen door een orkaan. Hermine raasde met windstoten van 130 kilometer per uur over de Amerikaanse staat. De autoriteiten hebben in 56 van de 67 gemeenten in Florida de noodtoestand uitgeroepen.

Volgens de politie in Taylor County, waar meer dan 20.000 mensen wonen, heeft de orkaan "forse schade" veroorzaakt. In de stad Tallahassee, op zo'n 70 kilometer van de kust, zaten tienduizenden huishoudens zonder stroom en in totaal moesten uiteindelijk zo'n 253.000 mensen het zonder stroom doen. In de getroffen regio hebben mensen massaal voedsel ingeslagen en laaggelegen gebieden werden geëvacueerd.

"Het is een puinhoop", zegt politiechef Virgil Sandlin tegen de Weather Channel. "Ik was hier in 1985 voor orkaan Elena, maar heb nog nooit zo'n slechte situatie gezien als nu."

Hermine is ondertussen weer afgezwakt tot een tropische storm. En hoewel de gevreesde catastrofe uitbleef, is het gevaar zeker nog niet geweken. Weerdeskundigen voorspellen voor het lange weekend - maandag is het Labor day en wordt het einde van de zomer gevierd - nog grote hoeveelheden regen, harde wind, hoge golven en overstromingen. Door orkaan Hermine kan in delen van de staat meer dan 50 centimeter neerslag vallen. Achtduizend militairen van de Nationale Garde zijn ingezet om te helpen voorzorgsmaatregelen te treffen.

Stilstaand water

Daarnaast is ook het risico dat er lokaal tornado's ontstaan aanzienlijk toegenomen. Gouverneur Rick Scott had al in 51 van de 67 districten van Florida de noodtoestand afgekondigd. Bijna alle overheidsgebouwen en zeer veel scholen bleven gisteren dicht.

Ook elders kan Hermine, die inmiddels ook Georgia heeft bereikt en afkoerst op South en North Carolina, voor veel ongemak zorgen en grote schade aanrichten op de soja- en katoenvelden. De meteorologen houden er rekening mee dat zelfs New York en New Jersey last gaan krijgen van het noodweer. Hulpdiensten en politie hebbben burgers er gevraagd zich voor te bereiden op vernielende rukwinden en overstromingen door onder andere noodgeneratoren en zandzakken klaar te houden en proviand in te slaan. New Yorks burgemeester Bill De Blasio benadrukt ook dat mensen best niet naar het strand gaan. "Surfers en strandgangers, vergeet het maar", zo zei hij op een persconferentie over Hermine. Tot in Rhode Island in het noordoosten werden dat soort waarschuwingen uitgezonden.

De laatste keer dat een orkaan in Florida aan land kwam, was in oktober 2005. Orkaan Wilma zorgde toen voor vijf doden en 20 miljard euro aan schade.

Door de grote hoeveelheid stilstaand water die er na de orkaan achterblijft in de straten van Florida, maakt de staat zich ook zorgen over een verdere verspreiding van het zikavirus. Voor het eerst zijn er namelijk muggen ontdekt die drager zijn van het virus, zo heeft de overheid van Florida meegedeeld. Het virus werd gevonden bij muggen in Miami Beach. In die toeristische badplaats zijn sinds half augustus al meerdere mensen besmet geraakt met het zikavirus.

"De ontdekking is een grote ontgoocheling, maar geen verrassing", zo staat in een mededeling. Maar "het laat ons toe om onze middelen op een efficiënte wijze in te zetten", wordt nog benadrukt. De Amerikaanse Centra voor de Controle en de Preventie van Ziekten (CDC) hadden eerder al aan zwangere vrouwen afgeraden om zich naar Miami Beach te begeven. Het zikavirus is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, omdat het kan leiden tot hersenafwijkingen bij hun ongeboren baby's.