Direct naar artikelinhoud

Making an Innocent

Een Zweedse onderzoeker van het Karolinska Instituut in Stockholm denkt de Amerikaanse moord op Teresa Halbach te kunnen oplossen. De zaak is bekend geworden dankzij de Netflix-reeks Making a Murderer. Het team ontwikkelde een bloedtest die voor opheldering kan zorgen.

Kirsty Spalding had de Netflix-reeks Making a Murderer begin dit jaar bekeken met haar man. Als moleculair bioloog was ze erg gefascineerd door de documentaireserie. Die suggereert dat de politie van Manitowoc County in Wisconsin zelf bewijsmateriaal heeft aangebracht om Steven Avery als moordenaar te kunnen bestempelen. Concreet zou het gaan om oude bloedstalen van Avery die in de wagen van de vermoorde Teresa Halbach werden teruggevonden.

"Mijn man en ik grapten thuis dat ik misschien wel kon bewijzen of die bloedsporen bewust werden aangebracht of niet", zegt Spalding in de Zweedse krant Svenska Dagbladet. Toen ze de reeks uitkeek, raakte ze zelf overtuigd dat haar onderzoeksmethode uitsluitsel kan bieden. Dus contacteerde ze Kathleen Zellner, de advocaat van Avery, om haar diensten aan te bieden. Zij was meteen voor het idee gewonnen.

Zellner heeft er de afgelopen maanden alles aan gedaan opdat het bewijsmateriaal uit de concrete rechtszaak vrijgegeven zou worden. Als dat gebeurt, is Spalding stand-by om de bloedstalen meteen te onderzoeken.

Haar methode is gebaseerd op Carbon 14- of koolstofdatering, waarmee de ouderdom van organisch materiaal tot 60.000 jaar geleden kan worden bepaald. Door het niveau van koolstof te vergelijken met het niet-radioactieve koolstof in menselijk weefsel zoals bloed, kan de onderzoekster achterhalen wanneer het weefsel werd aangemaakt.

"Het is een volledig objectieve test", zegt Spalding. "Je kunt het op geen enkele manier beïnvloeden. Het geeft je een cijfer dat gewoon het aandeel radioactieve koolstof in het bloed laat zien."

Steven Avery (54) werd in 2005 gearresteerd voor de moord op de fotografe Teresa Halbach. De twee hadden op 31 oktober afgesproken op het terrein van Avery om daar een minivan te fotograferen voor een advertentie. Diezelfde dag verdween Halbach. Avery had eerder 18 jaar ten onrechte vastgezeten voor een aanranding in 1985. Na zijn vrijlating dagvaardde hij de lokale politie voor zijn arrestatie.

Diezelfde autoriteiten klagen Avery op 11 november 2005 aan voor Halbachs verdwijning. Haar auto werd gevonden op een autokerkhof, met daarin verkoolde stukken bot en 'bloed' van Avery. Zijn 16-jarige zwakbegaafde neef Brendan Dassey bekende medeplichtigheid, iets wat hij later herriep. In 2007 werd Avery dan veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.

Ook Dassey werd levenslang veroordeeld, hoewel hij de garantie had gekregen dat hij bij een bekentenis geen straf zou krijgen. Even leek het erop dat Dassey weer vrij zou komen. Een rechter had hem in augustus vrijgesproken, maar het Openbaar Ministerie van Wisconsin ging in beroep.

Goede test

Als de test van Spalding nu aantoont dat het bloed in de wagen van de vermoorde Halbachs ouder is, kan ook Avery weer vrijkomen. Want dan vervalt de belangrijkste bewijslast tegen hem. "Dat vind ik persoonlijk het belangrijkste punt in deze hele zaak", zegt Spalding in de Zweedse pers. "Want die man zit nog altijd achter de tralies terwijl men nog altijd niet in staat was om een goede test van zijn bloed uit te voeren."

In juli kondigde Netflix een tweede seizoen aan van Making a Murderer, dat dieper zal ingaan op de nasleep van Desseys veroordeling en de vele oproepen op zijn vrijlating die er de afgelopen tien jaar zijn geweest.