Direct naar artikelinhoud

Geschorste Britse politicus overleden

Carl Sargeant is dood teruggevonden, vier dagen nadat hij werd geschorst door Labour wegens verdacht van ongepast gedrag. Vermoedelijk heeft hij zich het leven benomen, meldt BBC.

Sargeant was minister van Gemeenschappen en Kinderen in de Welshe regering. Op 3 november bood hij plots zijn ontslag aan, en werd hij door zijn partij geschorst. Volgens Carwyn Jones, de Welshe premier, liep er een onderzoek naar Sargeant over 'een aantal incidenten', nadat verschillende vrouwen met beschuldigingen kwamen over ongepast gedrag.

"Ik heb mijn kabinet meteen gevraagd om met deze vrouwen contact op te nemen", zei Jones maandag. "Na die gesprekken had ik geen andere keuze dan de zaak over te dragen aan de partij."

Over de precieze aard van de beschuldigingen wilde de Welshe premier niet ingaan. Ze verklaarde alleen dat Sargeant op non-actief werd gezet.

Sargeant zelf riep vrijdag op om het onderzoek zo snel mogelijk op te starten "zodat zijn naam gezuiverd kon worden". Hij noemde de beschuldigingen 'schokkend' en 'pijnlijk'.

De getrouwde vader van twee kinderen werd gisteren dood teruggevonden in zijn huis in North Wales. Volgens het persagentschap Press Association heeft hij zichzelf van het leven beroofd. De politie van North Wales wil alleen kwijt dat zijn overlijden niet als verdacht wordt behandeld.

Leider van Labour Jeremy Corbyn noemt het nieuws van zijn dood 'diep schokkend' en biedt zijn medeleven aan aan de familie en vrienden van Sargeant. Ook Carwyn Jones reageerde gisteren 'geschokt' op het nieuws.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.