Direct naar artikelinhoud

Voor u getest: de iPhone X

De spannendste iPhone sinds jaren ligt eindelijk in de winkel. We hebben de iPhone X een week gebruikt: het is een fantastisch toestel, maar we gaan het niet kopen.

1. Op dit design zaten we jaren te wachten

Voor het iPhone-design van de afgelopen jaren bestaat een woord: saai. Nieuwe kleurtjes, dat wel, maar de vorm en de dikke randen boven- en onderaan het toestel bleven hetzelfde.

De iPhone X is zo bijzonder omdat hij er voor het eerst sinds lang anders uitziet. Het scherm trekt alle aandacht. Hij ligt goed in de hand en voelt modern en zelfs wat futuristisch aan. Een ouder toestel - zélfs de nieuwe iPhone 8 - lijkt gedateerd wanneer je het ernaast legt.

2. Die inkeping bovenaan is bizar

Als je een telefoon met dunne randen op de markt brengt, moet je compromissen sluiten. Dat is bij deze iPhone niet anders. De zwarte inkeping bovenaan was nodig om de selfiecamera's en het systeem voor gezichtsherkenning op te bergen.

Het is wat bizar dat Apple die vreemde hap uit het scherm omarmt en niet probeert te verbergen. Het ziet er vreemd uit, vooral als je naar horizontale video's kijkt. Maar eerlijk: na een poosje valt het nauwelijks op en ga je op in die immense schermervaring.

3. Gezichtsherkenning werkt. Zeer goed, zelfs

Apple maakte de keuze om geen vingerafdrukscanner in zijn toptoestel te steken. Dan moet het alternatief verdomd goed zijn. En dat is het ook. De telefoon ontgrendelen via gezichtsherkenning werkt opmerkelijk vlot en betrouwbaar.

Ik heb die zogenoemde Face ID trouwens ingesteld met een bril op. 's Avonds in het donker, wanneer die bril op mijn nachtkastje ligt, herkent de iPhone mij evengoed.

4. Deze telefoon lijkt veiliger dan ooit

Face ID blinkt uit in gemakkelijkheid. De iPhone ontgrendelen door ernaar te kijken vraagt minder moeite dan je vinger op de telefoon te leggen. Wanneer je op een melding klikt, gaat die meteen open. Het is een flashback naar de beginperiode van de smartphone, toen het niets uitmaakte of die nu vergrendeld was of niet.

Meldingen worden standaard verborgen tot wanneer je met je ogen naar het scherm kijkt. Het besef dat niemand anders die berichten kan zien, zorgt voor een erg veilig gevoel. Het is een functie die ongetwijfeld véél relaties had kunnen redden.

5. Animoji is een ding

De iPhone X heeft een aantal uitstekende camera's aan boord. De selfiecamera kun je gebruiken om in de huid van een pratende emoji te kruipen. Duizend euro betalen om te praten als een drol. Je moet ervoor zijn, maar het is wel ontzettend leuk.

6. Je mist de homeknop niet

Er is geen homeknop, dus je moet een aantal bewegingen leren: een veeg naar boven brengt je naar het beginscherm. Het controlepaneel zit ongemakkelijk weggestoken in de rechterbovenhoek.

In het begin grijp je ongemakkelijk naar de plek waar vroeger die homeknop zat maar ik miste hem niet. Dat vegen is een heel natuurlijke manier om een telefoon te bedienen en het zou mij niet verbazen dat veel concurrenten ook die richting uitgaan.

7. De batterij is goed, maar niet spectaculair

Je moet niet meer de hele tijd naar de lader hollen, maar echt uitstekend is deze batterij niet. De iPhone houdt het ongeveer een dag vol. Dat is niet slecht, maar ook niet zo goed als de grotere iPhone 8 Plus.

8. Apple is gieriger dan ooit

Deze telefoon kost 1.159 euro. Dat is geschift veel geld voor een telefoon. Voor dat bedrag verwacht je dat niet alleen de telefoon, maar ook alles daarrond van topkwaliteit is. Deze iPhone ondersteunt bijvoorbeeld snelladen (van 0 naar 50 procent in 30 minuten), maar daar moet je wel een dure adapter voor bijkopen. Zucht.

9. Je mag hem niet laten vallen

De herstelprijzen zijn niet van deze planeet. Volgens Apple is dit het duurzaamste glas ooit, maar daar hoort een oogrol-animoji bij. Een schermreparatie kost 321,10 euro. Alle overige schade buiten de garantie kost 611,10 euro, dus ook voor een gebroken glazen achterkant. Geschift.

10. Ondanks alles ga ik hem niet kopen

Begrijp mij niet verkeerd, de iPhone X is een fantastisch ding. Je weet dat dit is waar Apple naartoe zal gaan met zijn smartphonelijn.

Apple wil met de X vooral fans bereiken en mensen die zonder probleem meer dan 1.000 euro op tafel kunnen leggen. Ik denk aan uw of mijn baas en aan Eden Hazard en Kevin De Bruyne. En zij moeten dat vooral doen.

Als je verknocht bent aan het concept, besef dan dat Apple nog mooiere, meer betaalbare telefoons in dezelfde stijl zal bouwen. Je moet die toekomst vandaag nog niet aanschaffen als je nu nog een degelijke telefoon hebt. En al zeker niet voor zoveel geld.