Direct naar artikelinhoud

Fuglsang pakt zijn grootste zege

Als twee honden vechten om een been, loopt Jakob Fuglsang ermee heen. U kent hem nog als de renner die vorig jaar in Rio door Greg Van Avermaet werd gevloerd in de sprint voor olympisch goud. Nu heeft Fuglsang toch een grote koers gewonnen.

Niemand die eigenlijk aan Fuglsang dacht. Dat hij de rondes van Oostenrijk, Denemarken en Luxemburg won is al van 2010 en 2012 geleden. Meestal werkt hij voor andere kopmannen. Als het de broers Schleck niet zijn, dan Fabian Cancellara, Vincenzo Nibali of Fabio Aru.

Straks in de Tour draait het bij Astana wellicht weer om Fabio Aru. Al wilde Jakob Fuglsang toch ook zijn ambitie niet verstoppen. "Ik ben een keer zevende geworden in de Tour en dat resultaat wil ik dit jaar graag verbeteren. Topvijf is waar ik op mik."

En Fuglsang is in vorm. Vrijdag won hij de etappe met aankomst in La Motte Servolex, gisteren zegevierde hij op Plateau de Solaison. Hij hield stand tegen de remonte van Porte en kreeg tien bonificatieseconden die genoeg waren om de Dauphiné te winnen.

Een gelukje, dacht Fuglsang. "In deze Dauphiné zijn de dingen allemaal mijn kant op gevallen. Ik kon de slotrit winnen met de hulp van Sky. Zij hebben ervoor gezorgd dat Porte geïsoleerd zat. Zijn ploeg bleek niet in staat de koers te controleren. Ik ging voor de ritzege en voor het behoud van mijn tweede plaats in het klassement. Dat ik de Dauphiné win, daar had ik niet op gerekend."

Dat hij vader is geworden, heeft hem sterker gemaakt, zegt Fuglsang. Dat hij vorig jaar zilver pakte in Rio gaf zijn zelfvertrouwen een boost. Bij Astana eist Fuglsang stilaan een leidersplaats op. "Nibali is weg, ik heb jaren voor hem gewerkt. Nu is hij een concurrent. Maar ik heb er mijn eigen kansen wel bij ingeschoten. Ik ben niet meer van plan om dat te doen."