Direct naar artikelinhoud

Peeters dreigt met mystery calls

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) laat onderzoeken hoe de overheid mystery calls kan uitvoeren om discriminatie op de arbeidsmarkt op te sporen. N-VA en Open Vld zijn tegen.

Mystery calls zijn al langer voer voor discussie binnen de meerderheid, maar nu hakt minister Peeters de knoop door. Hij laat de arbeidsinspectie, samen met gelijkekansencentrum Unia en het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, onderzoeken hoe ze anoniem bedrijven kan contacteren om na te gaan of die discrimineren.

"Tegelijkertijd werk ik ook aan de uitbreiding van het wettelijke arsenaal waarover de sociale inspectiediensten kunnen beschikken", verduidelijkt Peeters. "Ze moeten de bevoegdheid krijgen om wettelijk omkaderde mystery calls uit te voeren. De stok achter de deur zal dan niet symbolisch zijn." De arbeidsinspectie zal zelf nooit sanctioneren, maar kan op die manier bewijsmateriaal verzamelen en doorspelen aan het parket.

Sleutel tot succes

Coalitiepartners N-VA en Open Vld reageren stomverbaasd. Een jaar geleden ondertekenden ze samen met CD&V de resolutie over discriminatie op de arbeidsmarkt. Die legde de klemtoon op zelfregulering voor de verschillende sectoren.

"Dit is ongehoord", zegt Zuhal Demir (N-VA). "We riskeren in een angstklimaat te belanden, waarin niemand nog zijn mond durft te openen. Peeters moet eerst werk maken van zelfregulering in de sectoren, en als die een klacht doorgeven, dan moet de inspectie die kunnen verwerken. Maar ze moet niet zelf op heksenjacht gaan."

"De minister moet die zelfregulering op gang trekken via het sociaal overleg", reageert Vincent Van Quickenborne (Open Vld). "Er is absoluut bereidheid bij de verschillende sectoren om hierover akkoorden te maken. Peeters moet het gewoon doen."

Volgens Peeters is van een heksenjacht geen sprake. Hij benadrukt dat zelfregulering nog altijd de voorkeur krijgt. "Dat is de sleutel tot succes in dergelijke dossiers, binnen een gedragen samenwerking tussen de sociale partners."

Tot nu toe vroeg de minister sectoren om een gedragscode af te sluiten rond discriminatie op basis van leeftijd, geslacht, handicap of origine. Om te achterhalen of hun leden de code naleven, mogen ze zelf mystery calls uitvoeren. Dat is vaak de enige manier om te weten te komen of een bedrijf discrimineert bij bijvoorbeeld aanwervingen of het toekennen van opdrachten. Amper twee sectoren doen dat ook: interimkantoren en sinds kort ook dienstenchequebedrijven.

"Onze resultaten mogen er zijn", zegt Herwig Muyldermans, algemeen directeur van hr-beroepsfederatie Federgon, dat de mystery calls voor beide sectoren uitvoert. "Vijf jaar geleden merkten we discriminatie op bij 30 procent van onze controles, nu bij 18 procent."

Initiatief toejuichen

In de overige sectoren blijft het stil. Daarom vroeg parlementslid Nahima Lanjri (CD&V) aan minister Peeters of er geen stok achter de deur nodig is. Die komt er nu ook.

Unia juicht het initiatief toe. "We vragen al langer nieuwe bevoegdheden om discriminatie hard te maken", reageert Bram Sebrechts. "De klassieke controles via verhoren en inzage van sociale documenten leveren weinig tastbare resultaten op. Praktijktesten onder de vorm van mystery calls zijn hier een mogelijke oplossing."