Direct naar artikelinhoud

'Reclame is als vernis. Ik wil aan producten werken'

Net als hij zich tot de absolute top mag rekenen houdt Tim Driesen (34) het reclamewereldje voor bekeken. De ex-creatief directeur van Famous werkt aan een digitale start-up die ons leven de komende jaren een stuk makkelijker zal maken.

Veel kans dat de naam Tim Driesen u weinig zegt. Maar als we zeggen dat de man mee verantwoordelijk was voor bekende reclamecampagnes als het stressmannetje van De Lijn, de zitvlaai van Studio Brussel en de zingende gehaktballen van Proximus gaat er wellicht wel een belletje rinkelen. Met verschillende Gouden Leeuwen en tal van andere onderscheidingen op zijn schouw mag Driesen zich een van de succesvolste reclamemakers van ons land noemen, eerst samen met zijn kompaan Joeri Van Den Broeck bij LG&F en mortierbrigade en tot voor kort als creatief directeur bij Famous.

Eind vorig jaar raakte bekend dat Driesen stopte bij Famous na meningsverschillen over hoe het bureau moest werken. Iedereen wachtte op het nieuws naar welk ander groot bureau hij zou overstappen. Geen, zo blijkt nu. Niet dat er geen lucratieve aanbiedingen waren, integendeel, maar Driesen wil iets anders doen. "Ik vind reclamemaker nog altijd een geweldige job, daar niet van, maar ik heb het gevoel dat andere dingen nu interessanter zijn", zegt hij. "Reclame heeft zijn beperkingen. Uiteindelijk breng je als reclamemaker enkel de vernis aan, aan het product zelf kun je weinig bijsturen. Ik wil meer betrokken zijn bij de basis van een product."

Meteen de reden dat hij meestapt in detechnologiestart-up BRINGME, een Leuvens bedrijf dat zich specialiseert in slimme boxen.BRINGME wil inspelen op de frustraties van onlineshoppers. Mensen die vaak niet thuis zijn om hun postpakketjes te ontvangen, op het werk te horen krijgen dat de receptie geen persoonlijke pakjesdienst is en al zeker niet willen dat de buren weten wat ze online bestellen. "We maken kasten met 25 kleine en grotere leveringsboxen die bijvoorbeeld aan de receptie op het werk kunnen staan en die via een app op je smartphone te openen zijn. Enkel jij en de pakjesbezorger hebben de code, of iemand wie je de toestemming geeft", zegt Driesen, die aan de slag gaat als creatief directeur van BRINGME.

Relevant zijn

Momenteel verspreidt BRINGME dertig kasten bij bedrijven en instanties in Leuven, zoals de KU Leuven, Acerta, Gasthuisberg en het provinciehuis. "Bedoeling is zo een heel netwerk uit te bouwen. Binnenkort is de Benelux aan de beurt, daarna gaat Bringme verder internationaal."

De app en het gebruik van de postbussen is gratis. Hoe plant Driesen dan geld te verdienen met zijn nieuwe job? "Werkgevers moeten de kasten aankopen of leasen, dus dat is al een eerste inkomstenbron. De meer geavanceerde diensten van de app zijn betalend, bijvoorbeeld voor marketingbedrijven die makkelijk samples of staaltjes willen verspreiden."

Maar verwacht geen grote BRINGME-reclamecampagne van Driesen. "De reclamewereld heeft het moeilijk om nog relevant te zijn en ik wil boven alles relevant zijn", vertelt hij. "Vroeger had je reclame nodig om merken uit te bouwen, maar vandaag merk je dat de grote nieuwe merken zoals Uber en Airbnb helemaal anders groeien. Zonder reclame, maar door af te stemmen op de gebruikers zelf. Met als gevolg dat je ziet dat de traditionele reclame nu meer en meer die soort merken gaat bevechten. Ik bouw liever aan een merk waar mensen een reële behoefte aan hebben. Dus dit project was liefde op het eerste gezicht."