Direct naar artikelinhoud

Welles-nietes rond meerwaardebelasting Marc Coucke

'Er hangt Marc Coucke een belasting van 25 procent boven het hoofd op de verkoopopbrengst van zijn belang in Omega Pharma', meldde De Standaard deze week. 'Toch is de kans dat dit gebeurt eerder klein', wist De Tijd dan weer. Dat onze fiscaliteit een kluwen is, dat wisten we al. En net dat speelt hier een belangrijke rol in de hele welles-nietesdiscussie.

De Belgische overheid heft in normale omstandigheden geen belastingen als iemand een meerwaarde realiseert op de verkoop van aandelen, stelt Jan Muyldermans, partner van accountkantoor PWC. Al is er een verschil of de persoon in kwestie handelt als particulier, dan wel als vennootschap. Maar de meeste ondernemers, ook zo Marc Coucke, werken via een vennootschap. En dan gelden de regels uit de vennootschapsbelasting. "Als de ondernemer zijn aandelen in die vennootschap meer dan een jaar in eigendom had, en die vennootschap ook belast is geweest, dan wordt de meerwaarde belast aan 0,412 procent." Omega Pharma, en straks ook IVC van Filip Balcaen, hebben jarenlang belastingen betaald op hun winsten. Dat hoeft niet nog eens te worden belast.

Er is wel een roerende voorheffing verschuldigd van 25 procent als die vennootschappen een dividend zou uitkeren aan bijvoorbeeld Marc Coucke, of Filip Balcaen. Ook als de ondernemer zijn vennootschap zou liquideren, moet hij 25 procent betalen op het zogeheten vereffeningssaldo, het bedrag dat rest als de vennootschap alle activa heeft verkocht en alle schulden heeft betaald.

Jan Muyldermans wil zich niet uitspreken over de concrete dossiers als Omega Pharma, maar waarschuwt dat er een verkeerd beeld is ontstaan, alsof die ondernemers dat geld gewoon in hun broekzak hebben steken. "Het steekt in een vennootschap en wordt opnieuw geïnvesteerd. Via die nieuwe participaties worden opnieuw belastingen betaald op de winsten van die nieuwe activiteiten."