Direct naar artikelinhoud

'Het Toneelhuis is een Grand Bazar'

Halverwege het interview, stuurt Lauwers het gesprek een andere richting uit. Hij wil zijn ei kwijt en heeft nog weinig zin om dat van iemand anders uit te broeden. "Ik ben altijd heel voorzichtig geweest met het aanvragen van subsidies. De eerste tien jaar heb ik niks gedaan. Nu hebben we 27 miljoen frank. Mensen van mijn leeftijd, zoals Luk Perceval en Ivo Van Hove, werken met het tienvoudige. Ik heb altijd gezegd: 'Laat ons klein blijven.' Ik wil die vrijheid koesteren. Ach, men heeft mij al gevraagd om een grote schouwburg te leiden, de Schaubühne in Berlijn zelfs. Ik heb mezelf altijd voorgehouden dat ik dat niet mag doen. Dan moet ik te veel compromissen sluiten.

"Ik heb ook zo mijn bedenkingen bij wat Het Toneelhuis momenteel doet. Als Luk Perceval, toen hij de Bourla overnam van de KNS, had gezegd dat hij vier jaar lang alleen maar zijn eigen werk zou tonen, dan had hij een statement gemaakt. Hij heeft er echter een Grand Bazar van gemaakt. Pas op, die verbreding heeft hij doorgevoerd met de beste bedoelingen, maar het werkt niet."

En dan, out of the blue, weer zo'n paradox. "Als ik een stadstheater zou moeten leiden zoals Het Toneelhuis of de KVS, zou ik me volledig richten op het uitbouwen van een perfect ensemble. Ik zou ook resoluut kiezen voor repertoire en niet voor het experiment. Er zijn andere gezelschappen die zich met experiment moeten bezighouden. Ik heb dat gemerkt in het Deutsches Schauspielhaus (Lauwers maakte er vorig jaar 'Ein Sturm', naar 'The Tempest' van Shakespeare. De productie werd door het behoudsgezinde publiek op boegeroep onthaald, KvdB). Intendant Tom Stromberg had dat volgens mij nooit moeten overnemen. Als je daar werkt, voel je de vijandigheid van dat publiek, en dat terwijl er naast de deur een ander theater staat waar het nieuwe publiek dat Stromberg wil aantrekken al aan zijn trekken komt. Ik vind dat je die dingen gescheiden moet houden. Door de marge in het centrum te plaatsen heeft Perceval ook zijn hele beleid afgestemd op zijn vijanden. Op het Vlaams Blok. Daarom moet hij ook op elke affiche 'aars', of 'kak' of 'eigen vollek eerst' zetten. (KvdB)