Direct naar artikelinhoud

Rebellen veroveren Idlib op Assad

Islamitische rebellen (niet IS) hebben de Syrische provincie Idlib in handen gekregen. Het regime van Bashar al-Assad, dat steeds meer in het nauw gedreven wordt, krijgt hulp van de Russen.

Rusland is volgens Amerikaanse functionarissen bezig extra militair materieel naar Syrië te sturen om het regime van president Bashar al-Assad te beschermen. Russische militaire adviseurs zouden volgens Libanese bronnen ook hebben meegedaan aan gevechtsacties tegen de rebellen. Die veroverden een legerbasis in de provincie Idlib op de troepen van Assad, waarmee ze de hele provincie in handen kregen.

De verovering van Idlib betekent dat de rebellen steeds verder oprukken naar de kuststreek rond de havenstad Latakia, van oudsher een bolwerk van de aanhangers van president Assad. Uit bezorgdheid over de opmars van de rebellen heeft Rusland volgens Amerikaanse functionarissen twee landingsschepen voor tanks en pantserwagens naar het gebied gestuurd, evenals een aantal mariniers.

In een telefoongesprek met zijn Russische collega Sergej Lavrov waarschuwde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry afgelopen weekeinde dat rechtstreekse Russische inmenging tot een scherpe escalatie van het conflict zou leiden. Maar Rusland ontkent dat het aan gevechtsacties deelneemt. Wel geeft Moskou toe dat er Russische militaire specialisten in Syrië zijn om de Syriërs te leren omgaan met het wapentuig dat Rusland levert.

Belgische strijder dood

Bij een Britse drone-aanval in Syrië zou vorige maand een Belgische IS-strijder omgekomen zijn. De man zou in hetzelfde voertuig hebben gezeten als twee Britse Syrië-strijders.

Het zou gaan om een man die zich Abu Ayman al-Belgiki noemde. Hij bevond zich samen met de Britse jihadisten Reyaad Khan en Ruhul Amin in een auto die in Raqqa in Syrië werd opgeblazen door een Britse drone. Het nieuws werd nog niet bevestigd.