Direct naar artikelinhoud

Francken heeft klacht aan zijn broek

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) mag het gaan uitleggen bij de rechter. Bij de Europese Commissie legt ngo Vluchtelingenwerk Vlaanderen een klacht neer tegen zijn beleid.

Francken krijgt de wind van voren nu hij verklaart dat hij het aantal asielaanvragen bij de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) wil beperkt houden tot de huidige 250 per dag. "Meer dan dat is onverantwoord. Ik doe hier nier meer aan mee", zegt Francken, die noodhulp van Europa vraagt voor de opvang. Hij doet dat nu honderden vluchtelingen voor de kantoren van DVZ in Brussel slapen.

De limiet van 250 registraties is, zo benadrukt Vluchtelingenwerk Vlaanderen, een willekeurige grens die niet strookt met de verplichtingen van ons land. Alle vluchtelingen die tot hier raken hebben volgens de Conventie van Genève in gelijke mate recht om op een humane manier geholpen te worden.

Ook wijst de organisatie erop dat Francken de chaos voor DVZ zelf uit de hand laat lopen "met een capaciteitsprobleem als drogreden". Ze doet voorstellen om de problemen op te lossen: voldoende personeel, een vereenvoudigde registratie, bijkomende opvangplaatsen en een spreidingsplan. Volgens Vluchtelingenwerk moet premier Michel het dossier maar in handen nemen omdat Francken weigert mensen op de vlucht te helpen zoals België dat zou moeten doen.

Relatief gezien vangen Zweden, Malta en Zwitserland de meeste vluchtelingen op. België staat niet in de top tien.