Direct naar artikelinhoud

Dan toch JOBS JOBS JOBS

Levert de tax shift dan toch meer jobs op? De regering focust op een lastenverlaging voor de laagste inkomens, de meest kwetsbare groep. Tot 900 miljoen euro wordt vrijgemaakt. Werkgevers reageren tevreden, maar willen zich - ondanks uitspraken van vorige week - niet laten vastpinnen op het aantal nieuwe banen.

De loonlasten doen dalen, dat was het hoofddoel van de tax shift. De werkgevers betalen zich per werknemer blauw aan sociale lasten, waardoor ze aarzelen om nieuwe mensen aan te nemen. Door de werknemersbijdragen van 33 procent naar 25 procent te brengen, stelde de regering vorige week orde op zaken.

Toch kreeg ze bakken kritiek over zich heen. Voor de kassière of kmo-werknemer betekent de maatregel immers een status quo. Voor de lagere lonen betaalt de werkgever nu al een bijdrage die lager ligt dan 25 procent, en zou er niets veranderen. Toch vormen zij de groep die het meest kwetsbaar is voor jobverlies. De loonconcurrentie met het buitenland is moordend. Als je 'jobs, jobs, jobs' wilt creëren, zoals premier Michel (MR) zei, moet je in de eerste plaats op die groep inzetten.

CD&V-vicepremier Kris Peeters wil daar nu een mouw aan passen. Tegen 2020 moet er 900 miljoen euro van de afgesproken lastenverlaging naar de laagste inkomens gaan, stelt hij. Dat is bijna de helft van de 2 miljard aan loonlastenverlagingen voorzien in de tax shift. "We willen meer werkgelegenheid creëren", legt Peeters uit.

Maat voor niets

Omdat de verlaging van 33 naar 25 procent minder spectaculair is dan eerst voorgesteld (zie kader), is er ruimte om voor de laagste inkomens een extra inspanning te leveren. Alle regeringspartijen zouden akkoord gaan, ook is er stilaan consensus over het bedrag dat Peeters voorstelt.

Onder meer ondernemersorganisatie Unizo en Comeos, de koepel van de handel- en dienstensector, trokken vorige week nog aan de alarmbel. Door de focus op de hoogste lonen te leggen, lopen we 30.000 jobs mis, berekende Comeos. Volgens Unizo-topman Karel Van Eetvelt zou deze tax shift een maat voor niets worden.

Tweede ronde

"De regering komt tegemoet aan onze bekommernissen", zegt Comeos-topman Jan Delfosse. "Dit betekent dat er nieuwe banen zullen komen in een moeilijke sector." Na de forse uitspraken van vorige week wil hij zich niet laten vastpinnen op een concreet aantal. Daarvoor wacht hij op meer details. "Dan kunnen we nieuwe berekeningen maken." Een gelijkaardig geluid bij Van Eetvelt: "Dit creëert mogelijkheden voor veel laaggeschoolden die anders moeilijk werk vinden."

Na de rampzalige onderhandelingen voor CD&V probeert Peeters nu iets recht te zetten in blessuretijd. In het akkoord werden de krijtlijnen vastgelegd, maar in de uitwerking lijkt Peeters een tweede ronde van onderhandelingen te organiseren. Ook over de btw-verhoging van de elektriciteit en de speculatietaks is het laatste woord nog niet gezegd. Zelfs over de timing van de loonlastenverlaging is er nog onenigheid.

►4