Direct naar artikelinhoud

Zelfmoordterrorist Saint-Denis was ook Belg

De man die het appartement in Saint-Denis opblies, kort na de aanslagen van 13 november in Parijs, was een Belg. Hij zat er samen met Abdelhamid Abaaoud.

De identiteit van de terrorist die zichzelf op dinsdag 18 november in het appartement in de Parijse voorstad opblies, is bekend. Het gaat om Chakib Akrouh, een Marokkaanse Belg van 25 jaar oud.

Akrouh was een van de drie aanwezigen die de dood vonden in een appartement in het centrum van Saint-Denis. Hij liet een bomgordel ontploffen toen de politie de woning binnendrong. De twee andere doden waren Abdelhamid Abaaoud en diens nichtje Hasna Aït Boulahcen. Abaaoud geldt als het brein achter de bloedige aanslagen 13 november in Parijs.

Het persagentschap Belga berichtte ondertussen dat de nog steeds voortvluchtige Salah Abdeslam (26) contact zou hebben opgenomen met advocaat Sven Mary. Het feit dat die een hele namiddag de boot afhield met 'geen commentaar' en er even later aan toevoegde dat hij pas vandaag om 12.30 uur kon communiceren, deed de geruchten enkel aanzwellen.

Het kantoor van Mary werd enkele dagen na de aanslagen in Parijs gecontacteerd door een man die beweerde in contact te staan met de voortvluchtige jihadist. Na dat ene telefoontje, waarvan nooit kon worden geverifieerd of de man werkelijk in contact heeft gestaan met Abdeslam, bleef het echter stil.

De informatiestop van Mary, die er kwam op aanraden van Kathleen Vercraeye, stafhouder aan de Brusselse balie, versterkte daarop de geruchten.