Direct naar artikelinhoud

Alsof het moederschap eenheidsworst is

Hasna El Maroudi (30) is redacteur bij Joop.nl en columnist voor het feministische maandblad Opzij.

Niet lang na de geboorte van haar tweede kind stond het model Doutzen Kroes alweer op de runway voor lingeriemerk Victoria's Secret. 'Hoe doet ze het toch?' en 'dat is toch niet gezond?' riep men bij het zien van haar afgetrainde buik. Nog geen drie weken na de bevalling zag ze eruit alsof er nooit iets was gebeurd, met als gevolg jaloerse reacties van vrouwen die vermoedelijk nog jaren na de bevalling het overtollige zwangerschapsgewicht met zich meezeulen.

De nieuwe Vogue-reclamecampagne van de Bugaboo Runner levert eenzelfde soort reacties op (DM 30/7). Model Ymre Stiekema rent in een bikini achter de kinderwagen, terwijl haar dochter heerlijk in de wagen zit. Het strakke lijf van het model, in combinatie met de outfit - wie rent er nou in een bikini? - zijn nu onderwerp van spot. Want zo ziet 'het moederschap' er niet uit. Ook zou de reclame 'een onrealistisch beeld geven van het moederschap'. Want echte moeders hebben hier geen tijd voor.

Als je sommige reacties moet geloven, ben je na het krijgen van een kind als vrouw gedoemd de rest van je leven dik en uitgeput te zijn. Tenminste, als je het 'goed' wil doen. En wat dat is, 'goed', dat bepalen andere moeders.

God, wat word ik moe van moeders die denken het allemaal beter te weten. Alsof het moederschap eenheidsworst is. En dan al die regels! Borstvoeding is beter dan flesvoeding, thuis blijven is het beste, maar als je je kind dan wegbrengt, dan naar een gastouder - níet naar de crèche. Sowieso maar maximaal twee dagen een oppas. De televisie moet uit, voorlezen is het beste. Geen potjes kopen, maar zelf koken, want dat is 'net zo makkelijk'. Wie dat laatste beweert heeft echt nog nooit een potje opengedraaid en er een lepel in gestopt.

Wie dit allemaal prima vindt; hoera voor jou! Maar het is geen reden om andere moeders aan te praten dat ze het verkeerd doen. Het moederschap is soms al lastig genoeg. De balans vinden tussen moederzijn, werken, tijd voor je lief vrij maken en tijd vinden voor jezelf, is lang niet even makkelijk. Kritiek van betweterige moekes die vermoedelijk erg ongelukkig zijn met hun eigen keuzes - waarom zou je je anders in godsnaam met een ander bemoeien? - is totaal overbodig.

Ik ben mijn zwangerschapskilo's inmiddels wel kwijt, maar als ik naar beneden kijk, kijk ik nog altijd tegen een flubberbuik aan. Om daar vanaf te komen sport ik zoveel mogelijk. Soms is dat één keer per maand, soms elke dag. Het is maar hoe de wind waait.

In een reactie laat Bugaboo weten moeders en vaders te willen "inspireren om de wereld te ontdekken met hun gezin". Wat mij betreft is dat precies wat ze doen. In oktober loop ik weer een halve marathon. Binnenkort train ik dus achter zo'n runner, terwijl dochterlief een middagslaapje doet. Als nieuwbakken moeder moet je immers ergens je tijd vandaan halen. Nu ik erover nadenk: het is tijd om een nieuwe bikini te kopen. Eén waar ik in kan hardlopen.