Direct naar artikelinhoud

Courtois pijnlijk in de fout

Twee topdoelmannen flaterden. Manuel Neuer liet tegen Gladbach een bal lullig door de benen rollen, Thibaut Courtois verslikte zich op Hull in een terugspeelbal. Een zeldzame blunder, maar toch stapte de Rode Duivel lachend van het veld. Een goede tweede helft en de zege zorgden voor gemoedsrust.

Het is niet de blunder op zich, wel hoe je erop reageert. Op het halfuur gaf Courtois een cadeautje aan Abel Hernández. Branislav Ivanovic speelde een hobbelende pass terug op zijn mindere rechter. De nationale nummer één dacht de bal eerst weg te kunnen trappen, maar bedacht zich in een fractie van een seconde. Hij verslikte zich in zijn controle en de Hull-aanvaller deponeerde de bal in het lege doel, de 2-2.

Een pijnlijke misser, zoals we die van Courtois zelden zien. Hij heeft er in het verleden nog gemaakt, herinner u die komische own-goal tegen Espanyol vorig seizoen bij Atlético, die afschamper van Alderweireld die hij in Sint-Petersburg aan de tweede paal in doel vallen, verblind door de stadionlichten en de halve misser tegen Manchester City. Die van gisteren moet zijn ergste zijn geweest, maar toch kroop ze niet in zijn hoofd. Courtois, altijd al een zelfverzekerd baasje geweest, stond na de blunder op geen enkel moment te bibberen.

Hazard blinkt uit

Na de pauze hield hij Chelsea recht met een driedubbele save, zoals hij ook voor zijn flater in een één-tegen-één goed rechtop was gebleven. Courtois balde na die drievoudige redding de vuisten en schreeuwde het uit. Zoals hij dat ook na het laatste fluitsignaal deed, invaller Rémy bezorgde Chelsea alsnog de zege.

"Thibaut, Thibaut", weerklonk uit het bezoekersvak. Een fout is de doelman, ondanks een clublegende als Petr Cech op de bank, blijkbaar snel vergeven en ook zijn trainer, José Mourinho, tilde er niet zwaar aan. "Als we onze doelman vragen om de bal constant de tribunes in te jagen, dan was die tweede terugspeelbal er zelfs niet gekomen", zei de Portugees. "We probeerden te voetballen, hadden de rebound niet, doelpunt en iedereen ontevreden. En toch maakte ik mij geen zorgen."

Chelsea werkte zich in het KC Stadium nochtans in nesten. Uitblinker Hazard had zijn team al na tachtig seconden met een harde knal van buiten de zestien op voorsprong gebracht en nog voor de tien minuten op de klok stonden, had Diego Costa de score verdubbeld. Tot ze die veilige zege in amper twee minuten weggaf. Hull knalde negentien keer op doel, Chelsea slechts drie keer tussen de palen, maar dat bleek wel voldoende voor de zege en een nieuwe stap richting titel. Met nog één wedstrijd tegoed blijft de kloof met Manchester City zes punten. "We zullen wel zien waar dit eindigt", zei Hazard. "Nu volgen nog negen finales."

Snelste rood ooit

In de strijd om de top vier en een plek in de Champions League deed een sterk Manchester United een goede zaak door de topper bij Liverpool (1-2) te winnen. Een wedstrijd die bol stond van het drama.

Juan Mata stal op Anfield Road de show. Hij opende vanuit een schuine hoek de score, maar vooral zijn tweede was om van te snoepen. De Spanjaard nam een lobje van Di Maria ineens op de slof en trapte de bal met een schaarbeweging in de verste hoek.

Tegen de twee doelpunten van Juan Mata had hij geen verhaal, maar in blessuretijd onderscheidde Simon Mignolet zich toch. Wayne Rooney trapte een penalty in de hoek, maar onze landgenoot dook hem er mooi uit. Zijn ploegmaats hadden de keeper voordien enkele keren in de problemen gebracht met lastige terugspeelballen, maar hij dribbelde zich er avontuurlijk uit.

Maar het is niet de zege van United waarvoor deze match in het collectieve geheugen zal blijven. Steven Gerrard kwam in zijn laatste wedstrijd tegen aartsrivaal Man United amper 43 seconden in actie. Niet omdat hij laat mocht invallen, maar omdat de middenvelder vlak na zijn introductie na de rust een rode kaart kreeg. Na een domme en gemene trap op het been van Herrera mocht hij al na 43 seconden gaan douchen. De snelste uitsluiting voor een invaller in de Premier League. Gerrard: "Ik verontschuldig me bij iedereen."

Ondertussen haalt Louis van Gaal het beste uit Marouane Fellaini. Ook Liverpool kreeg geen grip op de nummer tien. In de passing was hij niet altijd even zuiver, maar in de duels maakte de Rode Duivel indruk. Hij ging maar liefst zeventien luchtduels aan en hij recupereerde ook een pak ballen.