Direct naar artikelinhoud

Sioen: 'De beste seks heb je niet met een snelle flirt'

Sioen zingt op zijn nieuwste plaat over a bad, bad world. Zélf lijkt de zanger dan weer een gooi te doen naar de titel van a bad, bad boy.

Frederik Sioen noemt zijn songs 'Sex', 'Crime of Passion' en 'Running from the Cops'. Op zoek naar de échte Sioen, dan maar. In vier zinnen uit zijn plaat Sioen.

'I wanna paint the white house red' (uit: 'Why Shouldn't I?')

"Wanneer een wit huis een lik rode verf krijgt, kun je dat zien als een statement: wég met het oude, wég met het bekende. Op die manier mag je ook de titel van de plaat bekijken: Sioen, gevolgd door een dikke vuurrode punt. Dit is de affirmatie van wie ik echt ben. Ik durf vandaag ook mijn eigen kleine kantjes, onzekerheden en lust op tafel te gooien.

"Vond je me altijd een controlefreak? Vreemd. Mijn vrienden vonden het raar als ze me introverte en melancholische liedjes zagen zingen. Hun beeld van mij was méér rock-'n-roll. (lacht) Ik ben de eerste die op de toog staat, en de laatste die weggaat. Vroeger focuste ik wel meer op mijn donkere kant."

'He's on a rock-'n-roll merry go round' (uit: 'Blackout')

"De meeste songs schreef ik in de twee jaren die volgden op een relatie van vier jaar. Geloof me: het vrijgezellenleven wordt rond je dertigste véél wilder dan rond je twintigste. Anderzijds kwam ik er ook achter dat je de beste seks meestal niet hebt bij een onenightstand. Wél met je lief. Maar spijt heb ik niet."

'Not everybody is living, but everybody dies.' (hit: 'Meteor')

"Je hoeft niet per se met de dood te worden geconfronteerd om tot zo'n inzicht te komen. Ik bedacht die zin net omdat ik steviger dan ooit in het leven sta. Het is een cliché, maar je leven duurt niet eeuwig, hè. Ik vind het zelfs wat aan de korte kant. Je kunt dan ook maar beter met een positieve blik leven.

"Toen ik terugkwam van Soweto, beleefde ik een enorme cultuurshock. Waar wij allemaal over zeuren! Het is natuurlijk niet allemaal rozengeur en maneschijn, maar op het eind van de dag moet je beseffen hoezeer je het getroffen hebt in dit westers paradijs.

"Na mijn Sowetoproject, en toen ik dertig werd, nam ik m'n leven op de korrel. Is dit wat ik wil? Is dit de vrouw waar ik mijn leven mee wil delen? Wat wil ik nog vertellen? Jezelf in vraag stellen is noodzakelijk om gelukkig te worden."

'If I wanna give that Bono a call, why wouldn't I?' ('Why Shouldn't I?')

"Daarmee bedoel ik: als je iets écht wil, kun je het bereiken. Een artiest mag overdrijven, hè. Mijn songs moesten authentiek zijn, maar niet eerlijk. (lacht) Wat in 'Why Shouldn't I' ook doorschemert, is hoe ambitieus ik ben. Ik wil me door niemand laten beteugelen."

Sioen. is uit bij Warner. Sioen start zijn tour op 8/3 in de KVS, Brussel.