Direct naar artikelinhoud

Manchester City stoomt door

Manchester City blijft de Premier League domineren. Op hun gemak rekenden the Citizens zaterdag af met Blackburn (3-0). Door de afstraffing van Tottenham door Arsenal (5-2), draait die titelstrijd nu alleen nog tussen Man City en Man United.

Manchester City heeft Carlos Tévez niet nodig om te winnen. Het kan zich permitteren om Samir Nasri op de bank te houden en Edin Dzeko pas 10 minuten voor tijd te laten invallen. Het zegt veel over de kwaliteit bij the Citizens, die in het Etihad Stadium haast niet te kloppen zijn. Manchester United ging er wel winnen in de Supercup en in de FA Cup (telkens 2-3) maar in de competitie legde City met 13 zeges op 13 wedstrijden een vlekkeloos parcours af. Ze scoren gemiddeld 3 goals per match en incasseren er eentje om de 2 matchen. De wedstrijd zaterdag was daar een perfecte illustratie van: Mario Balotelli tikte de eerste binnen na 30 minuten, Sergio Agüero scoorde 7 minuten na de rust zijn 16de seizoenstreffer en Dzeko had maar 2 minuten en één baltoets nodig om zijn 13de goal te maken.

Blackburn stond erbij en keek ernaar. City voetbalde 28 kansen bij elkaar, Blackburn 5. City had 78 procent balbezit, Blackburn 22 procent. Kapitein Vincent Kompany bleef beleefd: "Er bestaan geen makkelijke matchen en als we de titel willen winnen, moet we elke week zo presteren." Ook trainer Mancini liet zich niet meeslepen: "Het is niet genoeg om in februari sterk te spelen. Je moet dat ook zijn in maart, april en mei, want dan worden de prijzen uitgereikt."

Toch was duidelijk dat City geen seconde beducht was voor Blackburn. Medewerkers van de website mochten filmpjes maken in de spelerstunnel en Kompany kondigde vrijdag al aan dat hij na de wedstrijd vragen zou beantwoorden van fans via Twitter en Facebook. Uiteindelijk nam de Rode Duivel rustig zijn tijd om op 11 vragen in te gaan. Of hij soms ook spitsen treiterde? Kompany glimlachte: "Ik heb dat in het verleden geprobeerd maar uiteindelijk was ik dan altijd zelf de klos want dat waren de matchen waarin ze scoorden. Dus nu maak ik geen grapjes meer. Maar als het moet, kan ik gemeen zijn."

En of het als verdediger niet frustrerend is om toe te moeten zien hoe vooral de aanvallers zich kunnen uitleven bij City? Weer een glimlach: "In zekere zin is het beter als de spitsen de bal veel hebben, maar eigenlijk is het leuker om van alle kanten belaagd te worden en onder druk gezet te worden. Ze denken dan dat je gaat kraken maar doet het niét: daar haal ik veel plezier uit."