Direct naar artikelinhoud

Beschermde vogelsoorten vinden thuishaven in Zeebrugge

In de voorhaven van Zeebrugge is gisteren het startschot gegeven voor de uitbreidingswerkzaamheden aan het sterneneiland, een surrealistisch stukje natuur bij de oostelijke strekdam van de haven, waar beschermde vogelsoorten als visdiefje, grote stern en dwergstern broeden. 'De vogels konden geen slechtere locatie uitkiezen, maar het is nu eenmaal een ideale biotoop voor hen', aldus Reggy Goemaere van Natuurpunt.

Zeebrugge

Van onze medewerker

Thomas Dierckens

De haven van Zeebrugge is al jaren een vaste stek voor tal van vogelsoorten en in het bijzonder van de door Europa beschermde visdiefjes, grote sternen en dwergsternen. Maar door de economische ontwikkeling van de haven kwamen die populaties in gevaar. "Omdat we rekening moeten houden met de Europese vogelrichtlijn, zijn we verplicht om de vogelpopulatie hier in stand te houden", aldus Mark Meersman, die instaat voor het havenbeleid op het kabinet van minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Energie Gilbert Bossuyt (SP.A). "Hoe meer economische ruimte we innemen, in hoe meer ecologische ruimte we moeten voorzien. Zo niet, dan halen we de Europese normen niet."

Heel wat vogels broedden tot nog toe op de opgehoogde gronden achter Flanders Container Terminal, maar dat bedrijf wil uitbreiden, waardoor de broedplaatsen van de vogels in gevaar komen. Het enige alternatief was om ter compensatie het sterneneiland, dat in 1997 is aangelegd aan de oostelijke strekdam, te herstellen en uit te breiden. Door erosie verloor het in de jaren immers heel wat aantrekkingskracht bij de vogels. "De vogels konden geen slechtere locatie uitkiezen, maar het is nu eenmaal de ideale biotoop voor hen", aldus Reggy Goemaere van Natuurpunt, afdeling Brugge. "Sternen hebben niets liever dan een eilandje met schelpenzand en wat duinvegetatie. Ze gebruiken dat als broedplaats en als vertrekpunt om voedsel te zoeken in de zee. Dat ze hier zitten is eigenlijk een teken aan de wand dat er geen natuurlijke biotopen meer over zijn aan onze kust. Het Zwin is ook geen alternatief, want daar heb je helemaal geen schelpeneilandjes." Om het eiland verder uit te breiden zal een aannemer 300.000 kubieke meter zand uit de zee winnen en vervolgens opspuiten op het sterneneiland zodat het vergroot van vijf naar zeven hectare. Het eiland zal verder afgewerkt worden met duizend kubieke meter schelpen en twee hectare bistarwegras en rood zwenkgras. In een volgende fase zal het gebied nog verder uitgebreid worden naar 22 hectare, afhankelijk van de activiteit in de voorhaven van Zeebrugge. "Op lange termijn is het de bedoeling om uit te wijken naar een andere locatie", vertelt Meersman. "Met dit sterneneiland zitten we goed voor twintig jaar, maar als de haven verder uitbreidt, zou het dus kunnen dat we ergens anders een nieuw eiland moeten oprichten. Gelukkig zitten we hier vlak bij Fluxis, vroeger Distrigas, waar alle vloeibaar gas voor België aankomt. Om veiligheidsredenen zijn hier geen andere activiteiten toegelaten."

Met het project hoopt minister Bossuyt economie en ecologie met elkaar te verzoenen. Hij investeert daarom 2 miljoen euro in het eiland. "Vijf jaar geleden zou dit project niet mogelijk geweest zijn", zegt Bossuyt. "In de hoofden van de havenautoriteiten was er nogal wat misprijzen voor ecologie. Maar nu is dat gekeerd en hebben we samen met de natuurverenigingen naar een oplossing gezocht voor de sternen. Economische ontwikkeling kan niet meer zonder aandacht voor ecologie."

Minister Bossuyt: 'Economische ontwikkeling kan niet meer zonder aandacht voor ecologie'